Üretimi, tüketimi, ihracatı artan değerli bir sebze: KAPYA BİBER

Murat PALABIYIK

harmandergi@gmail.com

  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, ülkemizde 2005 yılında 289 bin 010 ton da alanda 685 bin ton yetiştirilen kapya biber, 2023 yılına geldiğimizde ekim alanı 375 bin 147 da’a, üretim miktarı da 1 milyon 602 bin 457 tona çıkmıştır. Her yıl üretimi artan ve üreticisine kazandıran kapya biber, en fazla Akdeniz bölgemizde yetiştirilmektedir. 510 bin 192 ton ile Türkiye toplam kapya biber üretiminin %31,8’ini karşılayan Akdeniz’i; 410 bin 489 ton ile Batı Marmara izlemektedir.
  • Verim ve kalitenin arttığı kapya biber üretiminde Çanakkale lider konumdadır. 344 bin 326 ton kapya biber üretimi yapılan Çanakkale’yi, 222 bin 753 ton ile Adana takip etmektedir. Antalya’da 197 bin 651 ton kapya biber üretilirken, üretim ağırlıklı olarak örtü altında gerçekleşmektedir. Samsun ise 129 bin 133 ton ile kapya biber üretiminde dördüncü sırada bulunmaktadır. İlde Bafra Ovasında kapya biber üretimi gerçekleşirken, ürün kalitesiyle ön plana çıkmaktadır.
  • Ülkemizde kapya biber üretimine paralel olarak ihracatta da artış yaşanmaktadır. 2019 yılında 21 bin 830 ton olan kapya biber ihracatı, 2023 yılında 50 bin 691 tona çıkmıştır. İhracat değer bazında ise 24 milyon dolardan 73 milyon dolara yükselmiştir. Kapya biber ihracatında Almanya ve Bulgaristan ilk sırada gelirken, kapya biberin tarih yazdığı rahatlıkla söylenebilir.   

Biber, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Capsicum cinsi içerisinde yer alan bir sebze türüdür. Türkiye; Çin, Hindistan ve Amerika’dan sonra dünyanın en çok sebze üreten ülkesi konumundadır. Son yıllarda 31 milyon tonu aşkın sebze üretimi yapan Türkiye’nin, biber üretimi 3 milyon 018 bin 775 ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin toplam biber üretiminin %49’luk kısmını kapya tipi biberler oluşturmaktadır. Her geçen gün Türkiye’den ihraç edilen ürünler arasında Kapya tipi biberlerin oranı artmakta olup, bu durum üreticiyi de teşvik etmektedir.

Meyveleri koyu kırmızı renkli, uzun konik şekilli ve tatlı olan Kapya tipi biberler (Capsicum annuum L. cv. Kapya), ülkemizde daha çok salçalık ve yağlık biber olarak değerlendirilmektedir. Taze tüketim dışında kurutularak, konserve, salça ve sos yapılarak tüketilmektedir. Değerlendirme şekillerindeki çeşitlilik, Kapya tipi biberlere olan ilgiyi ve üretim miktarını arttırmaktadır. Üretim miktarındaki artışa bu biberlerin besin içeriği zenginliğinin de etki ettiği söylenebilir. Keza düzenli olarak tavsiye edilen oranlarda tüketilen kapya biberinin, bazı kanser türleri ve kardiyovasküler nedenli rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar verdiği ileri sürülmektedir. Bunda bileşiminde bulunan karetonoitlerin, askorbik asitin ve antioksidan maddelerin etkili olduğu bildirilmektedir. Taze olarak 100 gram kapya tipi biber, 250-300 gr portakala eş değer (yaklaşık 130 mg) askorbik asit içermektedir.

Türkiye kapya biber üretiminin %31,8’i Akdeniz’den

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, ülkemizde 2005 yılında 289 bin 010 ton da alanda 685 bin ton yetiştirilen kapya biber, 2023 yılına geldiğimizde ekim alanı 375 bin 147 da’a, üretim miktarı da 1 milyon 602 bin 457 tona çıkmıştır. Her yıl üretimi artan ve üreticisine kazandıran kapya biber, en fazla Akdeniz bölgemizde yetiştirilmektedir. 510 bin 192 ton ile Türkiye toplam kapya biber üretiminin %31,8’ini karşılayan Akdeniz’i; 410 bin 489 ton ile Batı Marmara izlemektedir. Aynı yıl Ege bölgemizde 202 bin 825 ton, Güneydoğu Anadolu bölgemizde 172 bin 875 ton, Batı Karadeniz’de 135 bin 818 ton, Doğu Marmara’da ise 127 bin 443 ton kapya biber üretimi gerçekleşmiştir.

Çanakkale üretimde ilk sırada

Verim ve kalitenin arttığı kapya biber üretiminde Çanakkale lider konumdadır. 344 bin 326 ton kapya biber üretimi yapılan Çanakkale’yi, 222 bin 753 ton ile Adana takip etmektedir. Antalya’da 197 bin 651 ton kapya biber üretilirken, üretim ağırlıklı olarak örtü altında gerçekleşmektedir. Samsun ise 129 bin 133 ton ile kapya biber üretiminde dördüncü sırada bulunmaktadır. İlde Bafra Ovasında kapya biber üretimi gerçekleşirken, ürün kalitesiyle ön plana çıkmaktadır. Bursa’da ise 110 bin 099 ton kapya üretimi gerçekleşmiş, üretimde Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir ve İnegöl ilçeleri ön plana çıkmıştır. Manisa, Kilis, Şanlıurfa, Balıkesir ve İzmir ülkemiz kapya biber üretiminde öne çıkan diğer illerimizdir.  

Örtü altı üretim artıyor

Türkiye kapya biber üretiminin %20’si örtü altında yapılmaktadır. 328 bin 388 ton örtü altında kapya biber üretilirken, Plastik Seralar 185 bin 418 ton ile en fazla üretim yapılan örtü altı türüdür. Alçak Tünellerde 130 bin 975 bin, Cam Seralarda 10 bin 563 ton, Yüksek Tünel Seralarda da bin 432 ton kapya biber üretimi yapılmıştır.

Almanya ve Bulgaristan ihracatta ön sırada

Ülkemizde kapya biber üretimine paralel olarak ihracatta da artış yaşanmaktadır. 2019 yılında 21 bin 830 ton olan kapya biber ihracatı, 2023 yılında 50 bin 691 tona çıkmıştır. İhracat değer bazında ise 24 milyon dolardan 73 milyon dolara yükselmiştir. Kapya biber ihracatımızda Almanya ve Bulgaristan ilk sırada gelirken, kapya biberin tarih yazdığı rahatlıkla söylenebilir.  

Kaynaklar

www.fao.org  Erişim Tarihi: 24.07.2024

www.tuik.gov.tr  Erişim Tarihi: 24.07.2024

Bazı Nitelikli Kapya Biber Hatlarının TSWV’ne Dayanım Düzeylerinin Belirlenmesi, Nora ALLAM, Gülbanu KIYMACI, Ünal KAL, Önder TÜRKMEN, 2022.

Ozonlu Su Uygulamasının Kapya Biberinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi, Yasin Şimşek, Mehmet Ali Koyuncu,  Türk Bilim ve Mühendislik Dergisi, 2024.  

Türkiye’de yıllara göre kapya biber ekim alanı ve üretim

Yıllar             Ekim Alanı (da)            Üretim (ton)

2005                289.010                        685.000

2010                327.066                        782.173

2015                308.417                        879.775

2020                370.031                        1.291.091 

2021                377.905                        1.445.275

2022                362.989                        1.481.612

2023                375.147                        1.602.457

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

Bölgelere göre kapya biber ekim alanı ve üretim (2023)

Bölgeler               Ekim Alanı (da)            Üretim (ton)

Akdeniz                     79.429             510.192

Batı Marmara        94.092                            410.489

Ege                           56.545                            202.825

Güneydoğu Anadolu    61.598                     172.875

Batı Karadeniz               34.587                     135.818

Doğu Marmara             35.842                      127.443

Batı Anadolu                  5.581                       18.199

Orta Anadolu                 2.866                        11.033

Ortadoğu Anadolu        3.820                       10.761

Kuzeydoğu Anadolu        755                        2.748

İstanbul                            30                                   68

Doğu Karadeniz                2                                   6

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

İllere göre kapya biber ekim alanı ve üretim (2023)

İller                            Ekim Alanı (da)     Üretim (ton)

Çanakkale                   71.331                         344.326

Adana                         24.915                         222.753

Antalya                       18.342                         197.651

Samsun                       32.377                         129.133

Bursa                          29.238                         110.099

Manisa                        27.085                         108.003

Kilis                           29.339                        80.830

Şanlıurfa                     19.936                        65.248

Balıkesir                     20.539                        61.066

İzmir                           18.057                        60.812

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

Örtü altı kapya biber ekim alanı ve üretim (2023)

                                   Ekim Alanı (da)     Üretim (ton)

Alçak Tünel                11.265                         130.975

Cam Sera                    913                             10.563

Plastik Sera                16.572                         185.418

Yüksek Tünel             204                             1.432

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

Türkiye’nin son 5 yıllık kapya biber ihracatı

Yıllar              Miktar (ton)                       Değer (dolar)

2019               21.830                                   24.339.789

2020               34.304                                   36.690.587

2021               47.401                                   47.281.024

2022               37.640                                   46.353.220

2023               50.691                                   73.089.698

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

Önceki yazı
Türkiye’nin üretim ve ihracatını artırdığı meyve: ELMA
Sonraki yazı
Tarım sektörüne 40 yıldır katma değer sağlayan, hayatı arazide geçen, bilgi ve tecrübesini her zaman üreticilerle paylaşan bir duayen: BAYRAM HOYRAZLI

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü