Türkiye’nin üretim ve ihracatını artırdığı meyve: ELMA

  • Türkiye coğrafi konumu ve ekolojik durumu dikkate alındığında, elma yetiştiriciliği açısından dünyada üretimin yoğun olduğu ender ülkelerden biridir. Çin, dünya elma üretiminde birinci sırada olup, %49’luk payla dünya üretiminin yaklaşık 1/2’sine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri dünya elma üretiminde ikinci sırada yer alırken, Türkiye üçüncü sıradadır. Polonya, Hindistan, İtalya, İran, Rusya, Fransa ve Şili elma üretiminde öne çıkan diğer ülkelerdir.
  • Türkiye’de elma üretimi 1966 yılından itibaren büyük bir gelişme göstermiştir. 1966 yılında 440 bin ton olan elma üretimi günümüze kadar yaklaşık on kat artış göstererek dört milyon tonun üzerine çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ülkemizde 2023 yılında, 167 bin 437 ha alanda, 4 milyon 602 bin 517 ton elma üretilmiştir. En fazla üretilen çeşit 1 milyon 732 bin 915 ton ile Starking olurken, bu çeşidi 1 milyon 115 bin 395 ton ile Golden izlemiştir.
  • Diğer tarım ürünlerinden farklı olarak Türkiye’nin 81 ilinde elma yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ancak toplam üretimin %84’ü yalnızca 10 ilde gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz elma üretiminde 1 milyon 169 bin 945 ton ile Isparta lider konumdadır. Türkiye elma üretiminin %25,4’ünü karşılayan Isparta’yı, 713 bin 190 ton ile Karaman, 581 bin 304 ton ile Niğde, 448 bin 022 ton ile Antalya, 255 bin 871 ton ile Kayseri, 198 bin 483 ton ile Konya, 176 bin 582 ton ile de Denizli takip etmektedir.  

Türkiye tarımsal potansiyeli yüksek ülkelerden biri olup, yüzlerce tek yıllık ve çok yıllık ürünün yetiştirildiği ender ülkelerden birisidir. Sahip olunan farklı coğrafik ve ekolojik koşullar nedeniyle farklı iklim ve toprak isteği olan yüzlerce ürünün üretilmesi mümkün olmaktadır. Meyveler ve sebzeler, içerdikleri vitaminler, mineral maddeler ve besinsel lif nedeniyle insan beslenmesinde önemli rol oynayan tarımsal ürünlerdendir. Meyvecilik sektörü, insan beslenmesinde olduğu kadar ekonomik anlamda da ülkeler adına artı değer yaratan bir sektördür. Bilindiği üzere meyve üretiminde birim alandan elde edilen gelir, diğer bazı ürün gruplarına göre daha fazla olarak gerçekleşebilmektedir. Meyve yetiştiriciliğine dayalı katma değeri yüksek ürünler ülke ekonomilerine önemli katkılar yapmakta ve bu katkılar yetiştiricilik yapılan yöreye yansımaktadır. Ayrıca meyveciliğin ülkelerin ihracat potansiyellerine sağladığı katkı da yadsınamayacak düzeylerdedir. Türkiye 50 milyon tona ulaşan yaş sebze ve meyve üretimi ile dünyanın önemli üretici ülkelerinden birisi konumundadır.  

Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasına ait kültürü yapılan ve besin değeri çok yüksek olan bir meyvedir. Bütün dünyaya Orta Asya’dan yayılmıştır. Tarih boyunca yapılan kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir. Elma, Türkiye’de iyi gelir getiren meyve türlerinden birisidir. Üretimi oldukça iyi düzenlenmiş yerlerde ve bakım şartlarının iyi olduğu durumlarda meyve verimi ortalama 3000 kg da’a kadar çıkmaktadır. Türkiye, kişi başına 20 kg elma tüketimi ile dünyada en fazla elma tüketen ülkeler arasında yer almaktadır.  

Türkiye, dünya elma üretiminde 3. sırada

Türkiye coğrafi konumu ve ekolojik durumu dikkate alındığında, elma yetiştiriciliği açısından dünyada üretimin yoğun olduğu ender ülkelerden biridir. Çin, dünya elma üretiminde birinci sırada olup, %49’luk payla dünya üretiminin yaklaşık 1/2’sine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri dünya elma üretiminde ikinci sırada yer alırken, Türkiye üçüncü sıradadır. Polonya, Hindistan, İtalya, İran, Rusya, Fransa ve Şili elma üretiminde öne çıkan diğer ülkelerdir. Dünya toplam elma üretiminin %76’sı adı geçen 10 ülkede gerçekleştirilmektedir.

En fazla üretilen çeşit Starking

Elma ekolojik uygunluğu nedeniyle Türkiye’de geniş bir yayılma alanı bulmuştur. Üretilen elmanın çoğu taze olarak iç pazarda tüketilmekte bir kısmı ise meyve suyu, meyve konsantresi vb. işleme sanayinde hammadde olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de elma üretimi 1966 yılından itibaren büyük bir gelişme göstermiştir. 1966 yılında 440 bin ton olan elma üretimi günümüze kadar yaklaşık on kat artış göstererek dört milyon tonun üzerine çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ülkemizde 2023 yılında, 167 bin 437 ha alanda, 4 milyon 602 bin 517 ton elma üretilmiştir. En fazla üretilen çeşit 1 milyon 732 bin 915 ton ile Starking olurken, bu çeşidi 1 milyon 115 bin 395 ton ile Golden izlemiştir. Amasya elmasının üretimi 240 bin 291 ton, Granny Smith üretimi 207 bin 885 ton, diğer elma çeşitlerinin üretimi de 1 milyon 306 bin 031 olarak gerçekleşmiştir. 

Toplam elma üretiminin %84’ü 10 ilden

Diğer tarım ürünlerinden farklı olarak Türkiye’nin 81 ilinde elma yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ancak toplam üretimin %84’ü yalnızca 10 ilde gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz elma üretiminde 1 milyon 169 bin 945 ton ile Isparta lider konumdadır. Türkiye elma üretiminin %25,4’ünü karşılayan Isparta’yı, 713 bin 190 ton ile Karaman, 581 bin 304 ton ile Niğde, 448 bin 022 ton ile Antalya, 255 bin 871 ton ile Kayseri, 198 bin 483 ton ile Konya, 176 bin 582 ton ile de Denizli takip etmektedir. Isparta üretimde birinci sırada yer almasının yanı sıra depolama, işleme ve Ar-Ge faaliyetleri açısından da öne çıkmaktadır.

İhracat daha da artırılabilir

Türkiye’nin elma üretim potansiyelinin oldukça yüksek bir ülke olmasına karşın bu potansiyelini elma ihracat rakamlarına etkili bir şekilde yansıtamadığı görülmektedir. Türkiye’de üretilen elmanın yaklaşık %8’i ihraç edilmektedir. İhracatın bu kadar düşük olması üretimin yeterli düzeyde değerlendirilemediği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, geçtiğimiz yıl ülkemiz, 370 bin 442 ton elma ihraç etmiş ve bu ihracat karşılığında 175 milyon 132 bin 061 dolar gelir sağlamıştır. İhracat yıllar itibariyle hem miktar hem de değer bazında artış gösterse de yeterli bulunmamaktadır. Ülkemizde ihracatı ikiye-üç katlayacak potansiyel var. Üretim ve çeşidi çok daha fazla artırma imkanı varken, dünyada elmaya talep de bulunurken, potansiyelin kullanılmaması ülke ekonomisi açısından büyük kayıptır. İhracatı artırmak için üretimden pazarlamaya her aşamada gereken yapılmalıdır.

Kaynaklar

www.fao.org  Erişim Tarihi: 23.07.2024

www.tuik.gov.tr  Erişim Tarihi: 23.07.2024

Elma Üretiminin Ekonomik Analizi: TRB1 Bölgesi Örneği, Ersin KARAKAYA, Semiha KIZILOĞLU, KSÜ Tarım ve Doğa Derg., 2022.

YAPAY SİNİR AĞLARI NARX MODELİ ile ELMA ÜRETİM MİKTARININ ÖNGÖRÜLMESİ, Hatice YILDIRIM, Meltem KARAATLI, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2021.  

Türkiye’nin yıllara göre elma üretim alanı ve üretim

Yıllar             Ekim Alanı (ha)            Üretim (ton)

2005                160.240                        2.570.000

2010                165.078                        2.600.000

2015                171.410                        2.569.759

2016                173.394                        2.925.828

2017                175.357                        3.032.364

2018                174.690                        3.625.960

2019                174.439                        3.618.752

2020                170.903                        4.300.486

2021                168.811                        4.493.264

2022                170.941                        4.817.500

2023                167.437                        4.602.517

Kaynak: FAO, TUİK

———————————————————————–

Türkiye’de çeşitlerine göre elma üretimi (2023)

Çeşit                           Üretim (ton)

Golden                        1.115.395

Starking                      1.732.915

Amasya                      240.291

Granny Smith             207.885

Diğer                          1.306.031

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

İllere göre elma üretimi (2023)

İller                            Üretim (ton)

Isparta                        1.169.945

Karaman                     713.190

Niğde                         581.304

Antalya                       448.022

Kayseri                       255.871

Konya                         198.483

Denizli                        176.582

Kaynak: TUİK

———————————————————————–

Türkiye’nin yıllara göre elma ihracatı

Yıllar              Miktar (ton)                       Değer (dolar)

2015                142.154                        50.211.000

2016                140.328                        38.483.000

2017                201.181                        61.146.000

2018                238.330                        94.584.000

2019                257.470                        90.404.000

2020                211.492                        110.912.000

2021                354.560                        178.718.000                       

2022                380.491                        166.488.000

2023                370.442                        175.132.061

Kaynak: FAO, TUİK

———————————————————————– 

Önceki yazı
Bakan Yumaklı: Geçtiğimiz 3 haftada 6 bin 413 bitki koruma, ürün satış iş yeri denetlendi
Sonraki yazı
Üretimi, tüketimi, ihracatı artan değerli bir sebze: KAPYA BİBER

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü