Tarım sektörüne 40 yıldır katma değer sağlayan, hayatı arazide geçen, bilgi ve tecrübesini her zaman üreticilerle paylaşan bir duayen: BAYRAM HOYRAZLI

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden 1984 yılında mezun oldum. 1987 yılında Ürün Ticaret olarak Zirai İlaç Gübre ve Tohum bayiliğine başladım. O yıllarda imkanlar kısıtlıydı. Mobilet ile sera gezip, çiftçilerin tarımsal üretimde karşılaştığı sorunlara çözüm üretmeye çalışıyordum. Hafta sonu, gece gündüz demeden hep çalıştım. Babamın bir arabası vardı, onu satıp sermaye yapmıştım.
  • 2005 yılında Nadide Tohum’u kurdum. Üniversiteden arkadaşım Hüsnü Ekiz, ıslah çalışmalarının başına geçti. Yeni çeşitler üzerinde çalışmalarımız sürüyor.. Sektör için iyi şeyler yaptığımı düşünüyorum. Özellikle tohumda Ar-Ge’ye kolay kolay kimse girmez, genellikle hazır çeşit satın alır firmalar. Şuan adından söz ettiren çeşitlerimiz bulunmakta, Ar-Ge çalışmalarımız sürmektedir.
  • Son 10 yıla kadar hep sera gezdim. Şuan hala kendi seralarımı gezerim. Çok mühendis yetiştirdim, sektöre kazandırdım. Şimdi de bayideki ziraat mühendisi arkadaşlarımı seralara gönderiyorum. Ne kadar çok sera gezersen, o kadar başarılı olursun. Masa başında Ziraat Mühendisi olunmaz. Ziraat Mühendisi farkını arazide gösterir.
  • Sektörümüzün en büyük sorunu tarım politikamızın olmamasıdır. Bunun yanında girdi maliyetleri çok yükseldi. Tarım Bakanlığı her şeyi izliyor, sorunların çözümü için herhangi bir müdahalesi yok. Tarım politikası öngörülebilir ve istikrarlı olmalıdır. Aksi halde yarardan çok zarar getirir, günümüzde olduğu gibi. Artan mazot, ilaç, gübre, tohum fiyatları sebebiyle kimse ne yapacağını bilemez halde. Üretimi bırakan çiftçilerimiz var. Girdi fiyatları nasıl artıyorsa, çiftçiye verilen destekler de o oranda artırılmalı ki üretimde sürdürülebilirlik sağlanabilsin.

Tarıma gönül vermiş, ömür adamış, hem ziraatçı, hem üretici, hem girişimcidir Sayın Bayram Hoyrazlı. Bilgisiyle sektöre ışık tutan, ziraat mühendislerine, danışmanlara, çiftçilere, yatırımcılara örnek olan Sayın Hoyrazlı, 40 yıldır tarım sektörüne katkı sağlıyor. Spesifik ürünleri, yeni teknolojileri çiftçiler ile buluşturan, başları sıkıştıklarında sorunlarına derman olan Sayın Hoyrazlı, tohumculukta yaptığı atılımla da adından söz ettiriyor. Dörtler Tarım ve Nadide Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bayram Hoyrazlı’yı bu ayki sayımıza konuk ederek, tarımdaki yolculuğunu ve geleceğe dair hedeflerini konuştuk.

Sayın Bayram Hoyrazlı, tarım sektöründe oldukça dikkat çekici bir kariyer yolculuğuna sahip. Çocukluğundan itibaren tarımla iç içe olmasına rağmen Ziraat Mühendisi olma gibi bir hayali hiç olmayan Sayın Hoyrazlı, İlkokuldan sonra hafız olmak için Kuran Kursunun yolunu tutmuş. Burada 6 ay kalan ve bir hocaya kızgınlığından dolayı hafızlık eğitimini bırakan Sayın Hoyrazlı, örgün eğitime tekrar geçiş yapmış. Antalya İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra askere gitmeyi ve ardından yedek parça dükkanı açmayı planlayan Sayın Hoyrazlı, Üniversite sınavında başarılı olduktan sonra “okuyalım” demiş. Ziraat Fakültesine bu şekilde adım atan Sayın Hoyrazlı, tarım sektöründe başlayan yolculuğunu ve geldiği süreci şöyle anlatıyor: “Aslında okumayı, Ziraat Mühendisi olmayı hiç düşünmedim. Ziraat Mühendisi olduktan sonra doğru karar verdiğimi anladım. Bu meslek sayılı kutsal mesleklerdendir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden 1984 yılında mezun oldum. 1987 yılında Ürün Ticaret olarak Zirai İlaç Gübre ve Tohum bayiliğine başladım. O yıllarda imkanlar kısıtlıydı. Mobilet ile sera gezip, çiftçilerin tarımsal üretimde karşılaştığı sorunlara çözüm üretmeye çalışıyordum. Hafta sonu, gece gündüz demeden hep çalıştım. Babamın bir arabası vardı, onu satıp sermaye yapmıştım. 1990 yılında 4 arkadaş birleşip Dörtler Tarım’ı kurduk. 4 yıl sonra arkadaşlarımızdan biri ayrıldı, 2001 yılına kadar 3 ortak hizmet vermeyi sürdürdük. Sektörde daha büyük atılımlar yapma planlarım vardı. Diğer ortaklarım iş büyütme isteğimi kabul etmeyince onlardan ayrıldım, 2001 yılından sonra tek başıma yola devam ettim. 2005 yılında Nadide Tohum’u kurdum. Üniversiteden arkadaşım Hüsnü Ekiz, ıslah çalışmalarının başına geçti. Yeni çeşitler üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Dörtler Tarım benim için hep gurur meselesi oldu. Çeşitli sıkıntılarla karşılaşmama bayiliği bırakamadım, şimdi de elemanlarıma %50 hisse verdim. 2 yıldır bu şekilde devam ediyoruz, ama ben yine de dükkanı bırakamıyorum. Ara ara Antalya’ya gidip Nadide Tohum’u ziyaret ediyorum. Sektör için iyi şeyler yaptığımı düşünüyorum. Özellikle tohumda Ar-Ge’ye kolay kolay kimse girmez, genellikle hazır çeşit satın alır firmalar. Şuan adından söz ettiren çeşitlerimiz bulunmakta, Ar-Ge çalışmalarımızda sürmektedir.”

Tarım bir sevda işidir

“Tarım bir sevda işidir” diyen Sayın Bayram Hoyrazlı, tohumu ise, “Sevda, sabır ve emek” olarak tanımlıyor. Sayın Hoyrazlı, ses getiren tohum çeşitleri ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Kısaca bahsettiğim gibi okul arkadaşım Hüsnü Ekiz, Aksu Sebzecilik Araştırma İstasyonunda çalışırken, ıslah ettikleri yeni tohumları deneme amaçlı Kumluca’ya getiriyordu. “Bir gün yeni bir çeşit geliştirirsen birlikte şirket kuralım, sektörle buluşturalım” dedim, kabul etti ve başladık. Şuan açık arazi çeşitlerimiz yoğun ilgi görüyor. Kuzeyköy, Güneyköy ve Pembeköy domates çeşitlerimiz fark yaratıyor. Yeni yeni biber çeşitlerimizi sektörle buluşturuyoruz. Acur ve kapya ıslahımız var. Güzlük domates çeşidimiz 151 Fermil de büyük ses getirecek.”

Masa başında Ziraat Mühendisi olunmaz

Sayın Bayram Hoyrazlı, masa başında oturmayıp, üreticilerin sorunlarına çözüm üretmek için çok çalışmış. Bunun yanında çok sayıda Ziraat Mühendisi yetiştiren Sayın Hoyrazlı, geleceğin mühendis adaylarına şu önerilerde bulunuyor: “Son 10 yıla kadar hep sera gezdim. Şuan hala kendi seralarımı gezerim. Çok mühendis yetiştirdim, sektöre kazandırdım. Şimdi bayideki mühendis arkadaşlarımı seralara gönderiyorum. Ne kadar çok sera gezersen, o kadar başarılı olursun. Masa başında Ziraat Mühendisi olunmaz. Ziraat Mühendisi farkını arazide gösterir. Türkiye’de Ziraat Fakültesi sayısı çok fazla. Bizim dönemimizde 5 Ziraat Fakültesi vardı. Ziraat Mühendisi adaylarına en önemli önerim, her yaz bir bayide, fidelikte, tohum, ilaç, gübre firmasında staj yapsınlar. Araziyi, bitkiyi, sektörü görsünler. Biz tatil günlerinde dahi sabah 7’den akşam 7’ye kadar arazi gezdik. Bu hiç kolay değil, ama içimizden gelerek, başarılı olmak amacıyla yaptık. Bir üreticinin verimini artırdığım için çok mutlu oluyordum. Bu mutluluğu para ile satın alamazsın. Tarımı seven başarılı olur, sevmeyen hiç mezun olmayı beklemesin, farklı sektörlere yönelsin.”

Çiftçiye verilen destekler artırılmalıdır

Tarım sektörünün çözülmeyi bekleyen çok fazla sorunu olduğunu da dile getiriyor Sayın Bayram Hoyrazlı. Özellikle son yıllarda hızla artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Sayın Hoyrazlı, sektörün sorunlarını ve çözümü için yapılması gerekenlerini şu sözlerle özetliyor: “Sektörümüzün en büyük sorunu tarım politikamızın olmamasıdır. Bunun yanında girdi maliyetleri çok yükseldi. Tarım Bakanlığı her şeyi izliyor, sorunların çözümü için herhangi bir müdahalesi yok. Tarım politikası öngörülebilir ve istikrarlı olmalıdır. Aksi halde yarardan çok zarar getirir, günümüzde olduğu gibi. Artan mazot, ilaç, gübre, tohum fiyatları sebebiyle kimse ne yapacağını bilemez halde. Üretimi bırakan çiftçilerimiz var. Girdi fiyatları nasıl artıyorsa, çiftçiye verilen destekler de o oranda artırılmalı ki üretimde sürdürülebilirlik sağlanabilsin. Çiftçi hak ettiği gibi desteklenmez, girdi maliyetleri bu şekilde artarsa tarımın geleceği hakkında olumlu şeyler söylemek mümkün değil.”

Sumi Agro Türkiye tarıma odaklı bir firmadır

Sayın Bayram Hoyrazlı, Sumi Agro Türkiye’nin üstün nitelikli, kaliteli çözümlerini mesleğe başladığı ilk yıllardan itibaren çiftçilerle buluşturuyor. Sumi AgroTürkiye’yi, “Doğaya saygılı bir firma” diye tanımlayan Sayın Hoyrazlı, “Aphet, Kanemite, Stopmate gibi Güçlü ve kalıcı çözümleri var. Beni en çok etkileyen yönleri, tarıma odaklı olmaları. Sumi Agro Türkiye denince akla; bilgi, deneyim, güven ve aile gelir” ifadeleriyle sözlerini noktalıyor.  

Fethullah Kural: “Dörtler Tarım, Kumluca’nın en büyük bayisidir

Sayın Fethullah Kural, Dörtler Tarım’da 20 yıldan fazla süredir Sayın Bayram Hoyrazlı’ya yol arkadaşlığı yapıyor. Ortaklarından ayrıldıktan sonra yeni bir oluşum içinde olan Sayın Hoyrazlı’ya sırt veren Sayın Kural, Dörtler Tarım’ın Kumluca’da en büyük bayi olmasında önemli role sahip bir isim. Sayın Kural, “Bayram bey ortaklarından ayrıldıktan sonra birlikte çalışmaya başladık. Kendisi yeni bir oluşum içindeydi. Kendi adıma olan bayimi kapatarak Bayram Bey ile güçlerimizi birleştirdik. Şuan Dörtler Tarım, Kumluca’nın en büyük bayisidir. Yaklaşık 600 çiftçiye hizmet veriyor, onlarla birlikte sektöre katma değer sağlıyoruz. Hedefimiz irtifa kaybetmeden, gücümüzü koruyarak yolumuza devam etmektir” açıklamasında bulunuyor.   

Önceki yazı
Üretimi, tüketimi, ihracatı artan değerli bir sebze: KAPYA BİBER
Sonraki yazı
Tarımda Hedef Büyüten Alarko’dan Kazakistan’da Dev Sera Yatırımı

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü