• Ziraat Fakültelerinden bize diploma veriyorlar, ama ben onun ismini değiştiriyorum. Bize aslında ziraat mühendisi olabilir diploması veriyorlar ziraat mühendisi diploması değil. Mezun olanlar kendini geliştirirse ziraat mühendisi oluyor. Yoksa Ziraat Mühendisliğini okuyup çok farklı dallarda çalışan binlerce ziraat mühendisi arkadaşımız var. Yıllar geçtikçe işimi çok sevdim. İşimin hassas noktalarını işin içine girince öğrendim. Rakiplerinizin yapmadığı ne varsa onu yaparsanız başarı arkasından geliyor. Ziraat Mühendisliğinin can alıcı noktası bu.
• Ziraat Market’i kurduğumuz ilk günden buyana çalıştığımız çiftçilerimiz var ve bu bizi çok mutlu ediyor. Onlarla birlikte büyüdük. Bizimle çalışmaya başladıklarında 40 dönüm arazi işleyen üreticilerimizin şimdi 200’er dönüm arazileri var. Yatırımlarını, yetiştiriciklerini doğru yaptılar, doğal olarak para kazandılar. Çiftçilerimizi para kazandıran bir obje olarak değil, birlikte yürüdüğümüz yol arkadaşı olarak gördük hep. Yaklaşık bin çiftçimizle yol arkadaşlığı yapıyoruz.
• İşine saygı gösteren tüm üreticiler benden çok fazla saygı görür. İşine saygı göstermeyenler elenip gitmiştir. İşine saygı göstermeyen çiftçilikten para kazanamaz. Tarım öyle bir sektör ki başarılı olmak için seveceksin. Şuan tekrar üniversite sınavına girsem Ziraat Fakültesi ilk tercihim olurdu. Yüce Allah bu senin işin dedi ve bana Ziraat Mühendisliğini nasip etti. Dükkanda işim yoksa, planım olmadan dahi çıkar arazi gezer dönerim. Üretmek, çiftçinin üretimine katkı sağlamak çok güzel bir şey.
Sadece iş yapmayı misyon edinmeyip tarımsal üretimde fark yaratmayı, yenilikçi çözümlerle üreticilerin karşılaştığı sorunları çözmeyi, mahsulün verim ve kalitesini artırmayı amaç edinmiş bir Ziraat Mühendisidir Sayın İslam Horzum. Tarım sektöründe 30 yıldır ayak izi bulunan Sayın Horzum, kendisini çiftçilerin karşılaştığı sorunları çözmeye adamış. Ortağı Sayın Harun Cirit ile birlikte yol arkadaşı olarak gördükleri çiftçilerin hayatlarına değer katan Ziraat Market Genel Müdürü Sayın İslam Horzum’u bu ayki sayımıza konuk ederek, tarımdaki başarı hikâyesini konuştuk.
Sayın İslam Horzum’un tarımdaki yolculuğu, ilginç bir şekilde başlamış. Yıllardır Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çiftçilerle el ele çalışarak büyümelerine yardımcı olan Sayın Horzum, Ziraat Mühendisi olmayı hiç düşünmemiş. Üniversite sınavına girerken başka hayalleri olan Sayın Horzum’un başarılı bir mühendis olarak tarım sektörüyle yolunun kesişmesi şu şekilde olmuş: “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden 1993 yılında mezun oldum. Ziraat mühendisliğini seçmem tevafuktu, daha doğrusu ziraatı yazdığımı dahi bilmiyordum. Bizim dönemimizde tercihler sürekli irdelenmiyordu, yol gösterenimiz yoktu. 16 tane tercihim vardı, ziraatı 16’ya yazmışım ve unutmuşum. Netice posta yoluyla geldiğinde çok şaşırdım, “ben bunu yazmadım” dedim. Önce gitmek istemedim, hedefim çok daha yükseklerdi. Çevremin baskısıyla Ziraat Fakültesine gittim ve mezun oldum. Okul bittikten sonra esnaflık aşkı vardı bende, memur olmayı hiç istemedim. Özel sektörde birkaç yıl çalışıp birikim yaptım. Okul arkadaşım olan şuan ki ortağım Harun bey (Harun Cirit) dükkan açmıştı. Kendisini ziyarete gelmiştim. Bana ortaklık teklif etti. Böylelikle Ziraat Market’in kuruluş hikâyesi başladı. Harun beyle birlikte 1997 yılından buyana tarım sektörüne katma değer sağlıyoruz.”
Yıllar geçtikçe işimi çok sevdim
Ziraat Mühendisi olduğu günden buyana araziden hiç kopmayan Sayın İslam Horzum, üreticilerin sorunlarına derman olmaktan büyük mutluluk duyuyor. Sıcak, soğuk, yağmur, çamur demeden ömrü arazide geçen Sayın Horzum, başarısının sırrını şu şekilde özetliyor: “Ziraat Fakültelerinden bize diploma veriyorlar, ama ben onun ismini değiştiriyorum. Bize aslında ziraat mühendisi olabilir diploması veriyorlar ziraat mühendisi diploması değil. Mezun olanlar kendini geliştirirse ziraat mühendisi oluyor. Yoksa Ziraat Mühendisliğini okuyup çok farklı dallarda çalışan binlerce ziraat mühendisi arkadaşımız var. Yıllar geçtikçe işimi çok sevdim. İşimin hassas noktalarını işin içine girince öğrendim. Rakiplerinizin yapmadığı ne varsa onu yaparsanız başarı arkasından geliyor. Ziraat Mühendisliğinin can alıcı noktası bu. Meslektaşlarımın çok yoğun yapmadığı arazi kontrolü, yerinde tespit, doğru ilacı ve gübreyi vermek bize meslek hayatımızda başarıyı getirdi. Arazi kontrolü benim için gelip geçici olmadı. Şuan bile dükkânda fazla durmam, zamanım arazide geçer. Özellikle sıcakta kimse araziye çıkmayı sevmez. Biz sıcak, soğuk, yağmur, çamur demeden arazi gezip çözüm üretiyoruz. Tabi herkesin de arazisine gitmiyoruz. İşine önem veren, sahip çıkan, ziraat mühendisine değer veren çiftçilerimize özel çözümler sunuyoruz. Ziraat Market’i kurduğumuz ilk günden buyana çalıştığımız çiftçilerimiz var ve bu bizi çok mutlu ediyor. Onlarla birlikte büyüdük. Bizimle çalışmaya başladıklarında 40 dönüm arazi işleyen üreticilerimizin şimdi 200’er dönüm arazileri var. Yatırımlarını, yetiştiriciklerini doğru yaptılar, doğal olarak para kazandılar. Çiftçilerimizi para kazandıran bir obje olarak değil, birlikte yürüdüğümüz yol arkadaşı olarak gördük hep. Yaklaşık bin çiftçimizle yol arkadaşlığı yapıyoruz. Yıllık 200 ile bin 500 dönüm arazi işleyen çiftçi sayımız ise 200 diyebilirim. Bir ürünün ekonomik kullanımı için belli arazi miktarı lazım. Bölgemizde polikültür tarım yapılıyor. O yüzden hiç boş durmuyoruz. Bağ, bölgemizde ilk sırada gelen katma değerli üründür. Ardından pamuk, sanayilik domates, patlıcan, sofralık zeytin ve kışlık sebzeler gelir.”

İşine saygı göstermeyen çiftçilikten para kazanamaz
Sayın İslam Horzum, işine saygı gösteren çiftçilerle çalışmayı tercih ediyor. Sayın Horzum, “İşine saygı gösteren tüm üreticiler benden çok fazla saygı görür. İşine saygı göstermeyenler elenip gitmiştir. İşine saygı göstermeyen çiftçilikten para kazanamaz. Tarım öyle bir sektör ki başarılı olmak için seveceksin. Şuan tekrar üniversite sınavına girsem Ziraat Fakültesi ilk tercihim olurdu. Yüce Allah bu senin işin dedi ve bana Ziraat Mühendisliğini nasip etti. Dükkanda işim yoksa, planım olmadan dahi çıkar arazi gezer dönerim. Üretmek, çiftçinin üretimine katkı sağlamak çok güzel bir şey. Kaliteli bir mahsul çıkardığımda aldığım haz parayla ölçülemez. Birilerine faydam dokunduğu zaman çok mutlu oluyorum” ifadelerini kullanıyor.
Üreticiler tarımın muhasebesini tutmalı
Sayın İslam Horzum’u meslektaşlarından farklı kılan diğer bir unsur da tarımın ekonomisini iyi analiz etmesi. Üreticilerin de tarımın muhasebesini tutması gerektiğinin altını çizen Sayın Horzum, şöyle devam ediyor: “27 yıl önce işe başladığımızda kuru üzümde dolar bazında sabit bir fiyat vardı. Kuru üzüm 95 cent idi. İşini iyi bilen üreticiler üzüm 1 dolar olduğunda hemen satarlardı. Şuanda üzüm 3 dolar, yani kaliteli mahsul 100 TL’nin üzerinde fiyat yapıyor. İşin özü, dikkatli üreticiler para kazanıyor. Üretim ciddi bir ekonomik takibi de getiriyor. Pamuktan veya yazlık sebzeden para kazanamayan üreticilerim ürün desenini değiştireceğini söylüyor. Bu memnun edici bir gelişme. Her çiftçi hangi üründen ne kadar masraf yaptığını yazıp, irdeleyip yıl sonu muhasebesini yapması lazım. Üzüm bu sezon üreticiler açısından en karlı ürün oldu. Masrafları artmasına rağmen rahat bir sezon geçirdiler. 10 lira masraf yaptığında 20 lira kazanıyorsan o masrafı devam ettirebilirsin. Sektörümüzün en büyük sorunu üreticilerin yaptığı işe az yatırım yapması ya da hiç yapmaması. Yeniliklerden haberdar olanların sayısı gerçekten az. Çiftçi benim işim, mesleğim bu dediğinde başarılı oluyor. Çok yüksek rakamlara ulaşan harcama kalemleri var. Mazot, işçilik, gübre, ilaç vs. Devletimiz bazı kalemleri sübvanse ederek üreticilerimizi rahatlatmalıdır.”

Ziraat Mühendisliğinde başarılı olmanın en büyük sırrı araştırmacı olmak
Sayın İslam Horzum’un geleceğin Ziraat Mühendislerine de altın önerileri var. Genç meslektaşlarının araştırmadan hiç kopmamalarını ve mesleklerini çok sevmelerini işaret eden Sayın Horzum, “Ziraat Mühendisliğinde başarılı olmanın en büyük sırrı araştırmacı olmak. Genç kardeşlerimiz öğrenciyken dahi araştırsınlar. Tarımı, mesleklerini mutlaka sevmeliler, zaten sevmiyorlar ise mezun olmasınlar. Benden yaşça küçük meslektaşlarımı arayıp bilgi alıyorum. Çünkü benim de eksik yönlerim var. Çok şey biliyorum deyip gurur yapıldığında başarısızlık gelir. Meslektaşlarıma karşı saygılı olmak bana çok şey kazandırdı. Azimli olsunlar, çalışsınlar, başarıyı yakalayacaklardır” diye konuşuyor.
Sumi Agro Türkiye; yenilikçi, güvenilir ve iyi bir yol arkadaşı firmadır
Sumi Agro Türkiye, Sayın İslam Horzum’un iş ortaklığı yaptığı ilk uluslararası firma. “Sumi Agro Türkiye ile iyi ki çalışmaya başlamışım” diyen Sayın Horzum, sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Sumi Agro’nun Isonet LTT, Ritreap, Ranman Top gibi yenilikçi çözümleri çok fazla. Ürünlerini çiftçilerle buluşturduğumuzda “başarılı olur mu?” sorusu hiç aklımıza gelmiyor. Sektörde diğer firmalardan bazı konularda her zaman bir adım öndeler. Sumi Agro Türkiye; yenilikçi, güvenilir ve iyi bir yol arkadaşı firmadır.”