Değerli Tarım Sevdalıları,
Yayın hayatı boyunca ülkemizde en çok bilimsel makale yayınlanan tarım dergisi olan harmanTIME dergimizin 135. sayısıyla sizlerleyiz. Bağımsız ve tarafsız yayın politikası gözeterek geniş tarım kitlesine ulaşıyor, tüm tarım sevdalılarına uygulamada yol gösterebilecek pratik bilgileri kapsayan uzman Ziraat Mühendislerinin yazılarına yer veriyoruz. Gelişmekte olan birçok ülkede düşük gelirli insanların önemli besin kaynakları arasında bulunan yemeklik baklagiller, Türkiye’de pek çok ailenin günlük tüketiminde önemli yere sahiptir. Toplam baklagil üretimi dikkate alındığında, Türkiye dünyanın en büyük üreticileri arasındadır. Türkiye’de baklagiller tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelmektedir. Türkiye’de yetiştirilen dokuz baklagil türünden en fazla üretimi yapılan nohuttur. Ülkemizde yaklaşık 4,9 milyon da ekim alanı ile yemeklik tane baklagil türleri içerisinde ilk sırada yer alan nohut, toplam baklagil ekim alanının %53’ünü oluşturmaktadır. Beslenmede önemi tartışılmaz aynı zamanda ülkemizin kültürel bir değeri olan nohut, bu ayki kapak konumuz.
Ülkemizde sürdürülebilir olarak yerli üretimle bitkisel sıvı yağ ihtiyacının karşılanmasında, ayçiçeği tarımında üretimin ve verimliliğin artırılması büyük önem taşımaktadır. Ayçiçeği tarımında üretim artışının sağlanması, ekim alanlarının artırılması kadar birim alandan alınan ürün veriminin artırılmasına da bağlıdır. Birim alandan alınan verimin artırılması, ayçiçeğinde verimi meydana getiren unsurlardan ortalama bir metrekaredeki tabla sayısı, bir tabladaki dolu tane sayısı ve bin tane ağırlığıdır. Bu unsurlar normal düzeyde olduğunda ayçiçeğinde birim alandan en yüksek verimi almak mümkündür. Ancak herhangi bir olumsuz faktörle bu unsurlardan biri kötü yönde etkilenirse birim alandan alınan verimde düşecektir. Birim alandan alınan verimin artırılması için canlı (biotik) ve cansız (abiotik) stres faktörlerine toleranslı, yüksek verim ve yağ oranı potansiyeline sahip çeşitler tercih edilerek modern tarımsal üretim teknikleriyle yetiştiriciliğinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Sayın Dr. Sami Süzer, “Türkiye’de Bitkisel Yağ Açığının Yerli Üretimle Karşılanmasında Ayçiçeği Yetiştiriciliğinin Önemi” başlıklı makalesinde, kazançlı ayçiçeği tarımı yapmanın sırlarını paylaşıyor.
Ülkemiz pamuk tarımında ve pamuk tohumu üretiminde önemli bir başarı yakalamıştır. Ülkemizin pamuk yetiştirilen tüm alanlarında pembekurt farklı yoğunlukta da olsa mevcuttur. Bilimsel yayınlar bunu göstermektedir. Pamuk çiğitlerinin delintasyon işlemi esnasında uygulanan yöntem, pembekurt ile mücadelede önerilen en önemli yöntemdir. Pembekurt ile mücadele yönetmeliğinde yer alan tüm mücadele yöntemleri uygulansa dahi, pembekurdun eradike edilme imkanı yoktur. Delintasyon işlemi pembekurt popülasyonunu sıfırlamamakla birlikte, binde birler seviyesinin altına düşürmektedir. Önemli bir husus da sertifikasız kaçak tohum kullanımıdır. Bazı bölgelerde %30’lara ulaşan kaçak tohum kullanımı pembe kurt sorununu büyüten bir durumdur. Sayın Prof. Dr. Cafer Mart, “Pembe Kurt Niçin Yaygınlaşıyor?” başlıklı makalesinde, Pembe Kurt ile mücadele yöntemlerini anlatıyor.
Gerek ekolojik açıdan gerekse ekonomik açıdan değerli bir ağaç olan kestane, birçok hastalık ve zararlı ile karşı karşıya kalmaktadır. Kestane hastalıklarının en önemlilerinden birisi, Cryphonectria parasitica (Murr.) isimli fungusun sebep olduğu kestane kanseri hastalığıdır. Ülkemizin hemen hemen bütün kestaneliklerinde en fazla görülen ve kestane ağaçlarını öldüren amansız bir hastalıktır. “KESTANE KANSERİ Cryphonectria parasitica Murr.Bar.”ni Sayın Zir. Müh. Aziz Özkan yazdı.
Domates (Solanum lycopersicum), Güney Amerika’ya özgü itüzümü ailesinden bir meyvedir. Botanik olarak meyve olmasına rağmen genellikle sebze gibi tüketilmektedir. Domatesler, azaltılmış kalp hastalığı ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile bağlantılı olan antioksidan likopenin ana besin kaynağıdır. Aynı zamanda harika bir C vitamini, potasyum, folat ve K vitamini kaynağıdır. Genellikle olgunlaştığında kırmızı olan domatesler sarı, turuncu, yeşil ve mor gibi çeşitli renklerde olabilir. Farklı şekil ve tada sahip birçok domates alt türü de mevcuttur. Sayın Prof. Dr. Birol Saygı, “Domates: Besin Değerleri ve Sağlığa Faydaları” başlıklı makalesinde, domates konusuna farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.
Yeni sayımızın içeriğinde birçok makale, güncel ve sektör haberleri ile röportajlar olacak. Haziran sayısında görüşmek umuduyla; hepinize bereketli işler, aydınlık günler dilerim…