GÜİD’de Güven Tazeleyen Metin Güneş: “GTS isimli gübre takip sistemi mutlak suretle yeniden dizayn edilmelidir”

  • Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) genel kurulu yapıldı. Antalya’da gerçekleştirilen genel kurulda, Metin Güneş güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildi.

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Genel Kurulu, 13 Ocak tarihinde Antalya’da yapıldı. Dernek Başkanı Metin Güneş, Genel Kurulda güven tazeledi.

Yeniden başkanlığa seçilen Güneş, yaptığı konuşmada, ülkemizin kuruluşunun 100. yılını bitirmenin gururuyla birlikte yeni bir yüzyıla başlamanın heyecanını taşıdıklarını belirterek, “Büyük Atatürk’ün dediği gibi  “Tarım milli ekonominin temelidir”. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemizin kurucusunun izinden ayrılmadan, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın en gelişmiş ülkelerden biri olması için çalışacağız” dedi.

Verim ve kalite için en önemli girdi gübredir

Yaşanılan salgın süreci, deprem felaketi, savaşların sağlıktan, başımızı sokacak huzurlu bir evden ve gıdadan kıymetli bir şey olmadığını gösterdiğini vurgulayan Güneş, insanlığın devamı için en önemli ihtiyaçların başında gıdanın geldiğini, bitkisel üretim olmadan gıdanın olmayacağını söyledi. Bitkisel üretimde birim alanda verim ve kalitenin yüksek olması için gerekli olan ihtiyaçların en önemlilerinden birinin gübre olduğunun altını çizen Güneş, şöyle devam etti: “GÜİD üyeleri başta olmak üzere gübre sektörünün en temel görevlerinden biri birim alandan verim ve kaliteyi artırıcı ürünler üretmesi, satması ve en önemlisi başta toprak ve su olmak üzere tarımsal kaynakların korunması üzerine çalışmalar yapmasıdır. Ülkemiz başta olmak üzere çalışma yaptıkları her yerde bilinçli gübrelemenin yaygınlaşmasına önderlik etmekte ilk önce GÜİD üyelerine düşen bir başka görevidir. Gübre sektörü bitkisel üretimin temeli olması dışında dinamik bir iş kolu olması, oluşturduğu istihdam, sağladığı katma değer açısında da çok önemli bir sektördür. Böylesine önemli bir sektörün sivil toplum kuruluşu da mutlak suretle güçlü olmalıdır. 2003 yılında kurulmuş olan GÜİD’de bugüne kadar görev alan yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle, değerli GÜİD üyeleri sayesinde derneğimiz her geçen gün daha da güçlü hale gelmektedir. 180’nin üzerindeki üye sayımız her geçen gün artmaktadır. Yine başta GÜİD üyeleri olmak üzere ülkemizdeki gübre sektörü her geçen gün daha da büyümektedir. Üretim yapan fabrikalarımız hızla artmakta, ülkemizde faaliyet göstermenin yanında 60’a yakın ülkeye ihracat yapar hale gelmeleri ise hepimizin gurur kaynağı olmuştur. Yine üyelerimiz arasında bulunan uluslararası firmalar ülkemizin tarımına ve Türk gübre sanayinin gelişimine katkılar sunmaktadır.”

Doğru zamanda, doğru miktarda, doğru gübre kullanımı bilinci yaygınlaştırılmalıdır

2020 yılında ülkemizde 7,1 milyon ton olan gübre tüketiminin 2021 yılında 6,4 milyon tona, 2022 yılında ise 5,9 milyon tona gerilediğini dile getiren Güneş, “2023 yılında ise yaklaşık 7 milyon ton kimyasal 400 bin ton organik ve organomineral olmak üzere 7,5 milyon ton gübre tüketildiği tahmin edilmektedir. 2023 yılındaki artış hepimiz için sevindiricidir. Ülkemizde doğru zamanda, doğru miktarda, doğru yere ve doğru gübre kullanımı bilinci yaygınlaştırılmalıdır. Her geçen gün kullanımı artan özel gübre sektörü özellikle Ar-Ge, ihracat destekleri artırılmalıdır. Bununla birlikte kapasite artırımları, üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve paketleme sistemlerinde tam otomatik sistemlere geçilmesinde desteklerin verilmesi büyük önem arz etmektedir. Hammadde kaynakları nedeniyle dışa bağımlı olmamız sebebiyle hammaddeye erişim kolaylıklarının sağlanması, lojistik desteklerinin verilmesi özellikle klasik gübre üreticileri için çok önemlidir. Sakarya gazının gübre sektörüne öncelikli verilecek olması ülkemiz açısından büyük önem arz eden bir konudur. Gübre sektörünün en temel sorunlarından biri vadedir. Böylesine önemli bir sektörün tahsilatı hasat, harman dönemlerine göre olmaktadır. Bu nedenle başta gübre firmaları olmak üzere zirai ilaç ve gübre bayileri çiftçilerimizi finanse etmeye çalışmaktadır. Faizlerin yüksekliği, finansal kaynaklara erişim zorluğu sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Gübre sektörüne özel faiz indirimleri yapılması Türk çiftçisinin gübreye erişimine büyük kolaylıklar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.  

GTS sistemi sil baştan dizayn edilmelidir

2018 yılından beri uygulanmaya çalışılan GTS isimli gübre takip sisteminin mutlak suretle yeniden dizayn edilmesi gerektiğini kaydeden Güneş, sözlerini şöyle noktaladı: “Sistemle ilgili sorunların başladığı günden beri bitmemesi, maliyetinin yüksekliği gübre sektörünü fazlasıyla zorlamaktadır. Yeni dönemde de yine üyelerimizin sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapacağız. Türk Tarımının kalkınması, gübre sektörünün gelişmesi için her zaman pozitif katkı vermeye, çözümcü olmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da bekçisi olmaya, Atatürk’ün gösterdiği hedeflerden asla vazgeçmeden devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonuna kaliteli ürünlerle katkıda bulunmak için başta Türk Çitçisi olmak üzere büyük emeklerle üretim yapan her çiftçiye dünyanın neresinde olursa olsun çevreye duyarlı, sürdürülebilir tarımı destekleyici ürünler sunmaya devam edeceğiz.”

Önceki yazı
Tarım yatırımlarında bu yıl en büyük pay sulama projelerine ayrıldı
Sonraki yazı
Tarıma yön veren, yüksek katma değerli çözümler sunan, çiftçilerin hayatını kolaylaştıran isim: MUSTAFA ANBARCI

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü