5 binden fazla sahte soğan tohumu paketi ele geçirildi

  • AIB Brüksel, Türkiye’deki ilk uygulama operasyonunu koordine etti ve 5 binden fazla sahte soğan tohumu paketine el koydu.

Merkezi Brüksel’de bulunan uluslararası bir kuruluş olan Bitki Materyali Fikri Mülkiyet Hakları İhlalleri ile Mücadele Bürosu (AIB), Türkiye’deki ilk uygulama operasyonunu başarıyla koordine ederek Çorum’da bir sahte soğan tohumu paketleme operasyonunu ortaya çıkardı ve sahte ambalaj malzemelerini üreten üreticiyi tespit etti. Konu ile ilgili AIB’den yapılan yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Soruşturma, Şubat 2025’te bir AIB üyesinin, sahte olduğu izlenimi veren soğan tohumu paketlerinin reklamını yapan şüpheli bir Facebook gönderisini bildirmesiyle başladı. Bunun üzerine AIB, satıcıya yaklaşmak üzere yerel bir araştırma firmasıyla çalıştı. Araştırmacı, sahte soğan tohumu paketlerinin depolandığı bir konut adresini tespit etti. Yerinde toplanan numuneler, ambalajın sahte olduğunu ve tohumların muhtemelen yasa dışı şekilde çoğaltıldığını doğrulayan AIB üyesi şirkete gönderildi. Elde edilen güçlü delillerle AIB, yerel bir hukuk firmasıyla iş birliği yaparak savcılığa resmi başvuruda bulundu. 28 Nisan 2025’te yerel polis başarılı bir baskın gerçekleştirdi ve 296 adet sahte soğan tohumu paketi (her biri 500gr, dolu ve sevkiyata hazır), 4 bin 794 adet boş ambalaj, 3 rulo sahte marka etiketi materyallerine el koydu. Baskın yerinde bulunan ticari belgeler, ambalaj üreticisinin İstanbul ilinde yer aldığını ortaya çıkardı. AIB, ihlali bildirmek ve sahteciliğin durdurulması yönünde iş birliği istemek için söz konusu şirketle resmi iletişime geçecektir. Olay daha ileri yasal işlemler için savcılığa iletilmiştir.”

“Bu operasyon, AIB’nin tohum sektöründeki fikri mülkiyet ihlalleriyle mücadele çabalarında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor” diyen AIB Genel Müdürü Ignacio Giacchi, “Hukuk, teknik ve soruşturma ekipleri arasındaki bu iş birliğinden gurur duyuyoruz. Bu eylemin hayata geçirilmesinde önemli destek sağlayan Türkiye’deki icra makamlarına çok teşekkür ederiz. Bu girişim, değer zinciri oyuncularını yasadışı tohum uygulamalarına karşı korumak ve tohum sektöründe inovasyonu teşvik etmek için çok ihtiyaç duyulan bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuat çerçevesinde yasadışı tohum uygulamalarıyla mücadele etmeye çalıştığı, bu çabalara rağmen ihlal sorunlarının hala devam ettiği vurgulandı. AIB’in, bu sorunların üstesinden gelmek için kilit taraflar arasında daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu düşündüğü ve ortak girişimlere açık olmaya devam ettiği kaydedildi.

Önceki yazı
35 yıldır tarım sektörüne katma değer sağlayan, özellikle mikro (iz) elementlerin tarımsal üretimde yaygınlaşmasında önemli rol oynayan isim; MUSTAFA YÜCEER
Sonraki yazı
TARSİD Yeni Yönetimi Görev Dağılımı Yaptı. Tarım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TARSİD), Olağan Genel Kurulu’nu geçtiğimiz günlerde yapmıştı.

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Menü

Bu kapanacak 31 saniye