UPL isimli arkeoloji araştırma gemisi Akdeniz kıyılarında sualtı kültür mirası envanterinin çıkartılması, tespit edilecek gemi batıklarının, sualtında kalmış tarih öncesi veya tarihi yapıların, liman ve demirleme yerlerinin, sualtında veya kıyı şeridinde bulunan her türlü arkeolojik kalıntının üzerinde bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi ve yayınlanması amacıyla görev yapacaktır. Avrupa’nın en büyük ve en modern sualtı araştırma gemisinin lansmanı 24 Mayıs tarihinde Antalya’da uluslararası ve alanında uzman kişilerce bir etkinlikle taçlandırıldı. 38 metre uzunluğunda olan UPL isimli gemi, yakında Akdeniz sularında uluslararası ve yerel araştırmalara öncülük edecek.
24 Mayıs’ta gerçekleşen görkemli programda öncelikle davetlileri folklor ekibi karşıladı. Folklor ekibi gösterisi sonrasında katılımcılar, ekiplerin yönlendirmesiyle Antalya’da Akvaryum Uçak Batığı alanına devam etti. Yüz kişiden fazla yerli ve uluslararası sualtı arkeolojisinde uzman katılımcının olduğu programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temsilciler, ICOMOS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türk Tarih Derneği ve UNESCO temsilcisinin yapmış olduğu konuşmaların ardından UPL Türkiye Ülke Müdürü Murat Yahyaoğlu konuşmasında tüm sürece dair anlamlı noktaların altını çizdi: “Akdeniz araştırma gemisi sponsorluğunu duyduğumuzda çok heyecanlandık. Burada birçok akademisyen gencin sadece ülkemizde değil dünyadan da katılımıyla eğitim alacak olmasından gurur duyuyoruz. Şirketimizin CEO’su bay Jai Shroff olmak üzere, bu araştırma gemisinde emeği olan herkese ve her kuruma gönülden teşekkür ederiz.”
UPL Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Halil Köstekli de, “Böyle anlamlı bir desteğin ülkemizde gerçekleşmesiyle, kültürel ve arkeolojik olarak denizde ve karada zenginliği olan güzel ülkemizde, tarım sektöründen gelerek böyle kültürel bir araştırma faaliyetini desteklemekten gurur duyuyoruz” diyerek, UPL Türkiye’nin çok yönlü ve vizyoner bakış açısının altını çizdi.
Doç. Dr. Hakan Öniz ise geminin yeşil bir gemi olduğundan bahsederken, “Hibrit bir yapıya sahip, makinaları haricindeki tüm elektriğini üzerindeki güneş panellerinden karşılıyoruz. Gemide 5 kişilik bir basınç odamız var, basınç odası dalış kazalarında hayat kurtaran bir donanım. Yeni Türk malı son derece modern bir basınç odası, halihazırda arka platformunda. Gemide multi beam sonarla 500 metreye inip orada kazı yapacak robotlara kadar her türlü teknolojiye sahibiz. Dünyada da böyle bir gemi bir-iki tane ya vardır ya yoktur diyebilirim. Bu bağlamda dünyanın en yeni, en modern arkeoloji gemisi ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle yapılan çalışmalarda hizmete iki hafta içerisinde girecek” diye konuştu.