Tarlalar Sarıya Bürünmeye Başladı, Yağışlar Ayçiçeğinde Beklentiyi Artırdı

Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim bölgesi olan Çukurova’da ayçiçeği tarlaları sarıya bürünmeye başladı.

Mart ayında tohumun toprakla buluşmasının ardından Nisan ve Mayıs aylarında yeterli yağışın da toprağa düşmesi ile ayçiçekleri önceki yıllara göre daha gür ve canlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.

Ayçiçeğinin susuz tarım bitkisi olduğunu ancak ekimden sonra çiçeklenmeye kadar 2 kez yeterli yağış düşmesinin bitki gelişimine ve verime olumlu katkısının olduğunu ifade eden üreticiler, “Bu yıl ekimden sonra Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar fazlasıyla gerçekleşti. Bu durum da ayçiçeklerini beklediğimizden daha canlı ve gür yaptı. Tarladaki durum bu sene adeta Ayçiçek ekim senesiymiş dedirtiyor. Verimde de bu yıl yüksek rekolte bekliyoruz” şeklinde ifade ettiler.

Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 12’sine yakın bir kısmının üretildiği Adana’da, ekilişin yoğun olarak yapıldığı Ceyhan, Sarıçam, İmamoğlu, Karaisalı, Yumurtalık ilçelerinde tarlalar sarıya dönmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı Tarımsal Üretim İstatistiklerine göre ülkemizde 2021 yılında 2 milyon 415 bin ton ayçiçeği üretimi olurken, bu rakam 2022 yılında yüzde 5,6 artışla 2 milyon 550 bin ton olarak gerçekleşti.

Adana’da da geçen yıl 738 bin 127 dekar alanda yağlık ayçiçek ekimi yapılırken, 222 bin 682 ton üretim gerçekleşti. Bu yıl ekim alanının ve verimin geçen seneye göre artması bekleniyor.

Önceki yazı
TZOB Başkanı Bayraktar’dan beklenen buğday fiyatları ile ilgili açıklama: “Büyük emek harcayan üreticilerimiz emeğinin, alın terinin karşılığını almak istiyor”
Sonraki yazı
Kırklareli’nde modern süt üretim tesislerinin enerji ihtiyacı güneşten karşılanıyor

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü