• Tarım sektöründe geçmişimiz 35 sene öncesine dayanıyor. 2000 yılında ağabeyim Güray Girgin ile birlikte Bereket Gübre ve Tohum şirketimizi kurduk. O yıldan bu yana tarım sektöründe, yeniliklere ayak uydurarak çalışmaya, büyümeye devam ediyoruz. İlk kurulduğumuz yıllarda sadece gübre alanında faaliyet gösteriyorduk. Ağabeyim eski ithalatçıdır. Şirket merkezimiz Edirne’de bulunmaktadır, ancak her bölgede operasyonumuz bulunmaktadır. Öncelik olarak Edirne’nin ilçelerine şubeler açtık. Şubeler açtıktan sonra Trakya’nın tamamında toptan gübre satışına başladık. Ardından gübre ile kalmayıp bitki koruma alanına da dahil olduk.
• Tarımın her noktasında varız. Üretimden pazarlamaya, bitki besleme ürünlerinden bitki korumaya kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Çeltik üretiminde çok etkiliyiz. İyi bir çeltik üreticisiyiz, aynı zamanda çeltik üreticilerine etkili çözümler sunuyoruz. Kendimize ait bin dekar çeltik üretim alanımız var. Türkiye olarak çeltikte kendimize yeter bir ülke değiliz. İthalatın azalması için yeni üretim sahalarının açılması gerekiyor. Fakat çeltik suda yetişen bir ürün olduğundan, ülkemizin su kaynaklarını da düşündüğümüzde bu pek mümkün görünmüyor. Tek yapmamız gereken mevcut üretim alanlarında maksimum verime ulaşabilmek.
• Çiftçimiz, üreticimiz bizden dürüstlük bekliyor. İnsanlara doğru şeyleri sunarsak hiçbir zaman kaybetmeyeceğimiz düşüncesindeyim. Geleceğin ziraat mühendislerine, tarım sektöründe faaliyet gösterecek arkadaşlara en önemli önerim dürüst olsunlar. İşlerini severek yapsınlar, her üreticiye dokunsunlar, faydalı çözümler sunsunlar. Okuldan aldıkları bilgilerle kalmasınlar, çoğu zaman teorik bilgi arazide işe yaramıyor. Kendilerini geliştirsinler ve araziden hiçbir zaman kopmasınlar.
• Sumi Agro Türkiye, küresel çapta çok büyük bir firma. Ar-Ge çalışmalarıyla, verdiği güvenle Türk ve dünya çiftçisine kaliteli çözümler sunuyor. Şuan Sumi Agro Türkiye’yi, çeltik tarımının kurtarıcısı olarak görüyorum. Çeltikte halk dilinde baraj otu olarak bilinen bir yabancı ot var. Ürünü sardığı zaman %70’e kadar verim kaybı yaşatmaktadır. Firma YOKOZUNA isimli herbisit çözümüyle, bu soruna karşı güneş gibi doğdu. YOKOZUNA ile yabancı ot sorununu aşarak yüksek rekolteler elde ediyoruz. Firmanın üstün nitelikli yeni çözümlerini de sabırsızlıkla bekliyoruz.
Tarım sektöründe başarılı çalışmaları, girişimciliği, en önemlisi de yenilikçi anlayışıyla ön plana çıkan bir iş insanıdır Sayın Ahmet Girgin. Uzun yıllardır yeni teknolojileri, yeni üretim tekniklerini, üstün nitelikli çözümleri üreticilerle buluşturan Sayın Girgin, tarımsal üretimde fark yaratıyor. Sürekli tarımın gelişmesini, büyümesini, çiftçilerin hak ettiği geliri elde etmesini hedef edinen Sayın Girgin, bir tarım sevdalısı. Ziraat Mühendisi olmamasına rağmen tarım sektörünün en güçlü isimlerinden biri olmayı başarmış Bereket Gübre ve Tohum Genel Müdürü Sayın Ahmet Girgin’i bu ayki sayımıza konuk ettik.
Sayın Ahmet Girgin, ağabeyi Sayın Güray Girgin ile birlikte tarımın her alanında adından söz ettiren çalışmalara imza atıyor. Edirne merkezli firma olmalarına rağmen Türkiye’nin her bölgesine hizmet veren Sayın Girgin, sadece ürün satmakla yetinmiyor, bilgi ve tecrübesini de sektör paydaşlarıyla paylaşıyor. Sayın Girgin, Bereket Gübre ve Tohum’un kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: “Tarım sektöründe geçmişimiz 35 sene öncesine dayanıyor. 2000 yılında ağabeyim Güray Girgin ile birlikte Bereket Gübre ve Tohum şirketimizi kurduk. O yıldan bu yana tarım sektöründe, yeniliklere ayak uydurarak çalışmaya, büyümeye devam ediyoruz. İlk kurulduğumuz yıllarda sadece gübre alanında faaliyet gösteriyorduk. Ağabeyim eski ithalatçıdır. Şirket merkezimiz Edirne’de bulunmaktadır, ancak her bölgede operasyonumuz bulunmaktadır. Öncelik olarak Edirne’nin ilçelerine şubeler açtık. Şubeler açtıktan sonra Trakya’nın tamamında toptan gübre satışına başladık. Ardından gübre ile kalmayıp bitki koruma alanına da dahil olduk. 24 yıldır hem toptan ve perakende gübre hem de bitki koruma ürünlerinin satışını gerçekleştiriyoruz. Şirketimiz bünyesinde 22 çalışan bulunmaktadır. 15 binden fazla çiftçimize hizmet veriyoruz.”
Çeltik üretiminde çok etkiliyiz
Sayın Girgin, stratejik bir ürün olan çeltiğe uzun yıllar kafa yormuş. Bu kıymetli üründe ithalatın azalması için önemli projeler yürüten Sayın Girgin, şu bilgileri veriyor: “Tarımın her noktasında varız. Üretimden pazarlamaya, bitki besleme ürünlerinden bitki korumaya kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Çeltik üretiminde çok etkiliyiz. İyi bir çeltik üreticisiyiz, aynı zamanda çeltik üreticilerine etkili çözümler sunuyoruz. Kendimize ait bin dekar çeltik üretim alanımız var. Türkiye olarak çeltikte kendimize yeter bir ülke değiliz. İthalatın azalması için yeni üretim sahalarının açılması gerekiyor. Fakat çeltik suda yetişen bir ürün olduğundan, ülkemizin su kaynaklarını da düşündüğümüzde bu pek mümkün görünmüyor. Tek yapmamız gereken mevcut üretim alanlarında maksimum verime ulaşabilmek. Önümüzdeki yıllarda kuraklığın kendini daha fazla hissettireceğini düşünürsek ürüne çok iyi bakıp verimi artırmalıyız. Edirne’de bu sezon Tunca nehrinde meydana gelen kuraklık nedeniyle birçok çeltik üreticisi %50’ye yakın verim kaybı yaşadı. Çeltik üretimi eskiye nazaran daha bilinçli yapılıyor. Bundan 20 sene önce yapılan tarımsal üretim yeni jenerasyon sayesinde daha farklı yapılıyor. Şu anda Avrupa standartlarında tarımsal üretim yapılıyor. Gerek ekipmanlarla, gerekse üstün nitelikli bitki besleme ve bitki koruma ürünleriyle Avrupa’nın ilerisinde tarım yaptığımızı dahi söyleyebilirim. Çeltikte verim potansiyeli yüksek çeşitler ekiyoruz. Üreticilerimiz doğru zamanda, doğru besleme, doğru ilaçlama yapar ise en yüksek verimi mutlaka alıyor. Çeltikte vahşi sulamaya son verilmelidir. Devletimiz bu konuya el atmalı, modern sulama sistemlerinin uygulanmasını desteklemelidir. Büyük bir kriz masası oluşturulmalı, su krizi sorununa çözüm getirilmelidir. Yer altı su kaynaklarımızın %40’ını tükettik. Biz bu toprakların sahibi değil, emanetçisiyiz. Gelecekte bu toprakları çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakacağız. Suyu doğru yönetip rekolteyi artırmak mümkün.”

Çiftçimiz, üreticimiz bizden dürüstlük bekliyor
Sayın Girgin, geleceğin Ziraat Mühendislerine sektörde başarılı olabilmeleri için önemli önerilerde bulunuyor: “Çiftçimiz, üreticimiz bizden dürüstlük bekliyor. İnsanlara doğru şeyleri sunarsak hiçbir zaman kaybetmeyeceğimiz düşüncesindeyim. Geleceğin ziraat mühendislerine, tarım sektöründe faaliyet gösterecek arkadaşlara en önemli önerim dürüst olsunlar. İşlerini severek yapsınlar, her üreticiye dokunsunlar, faydalı çözümler sunsunlar. Okuldan aldıkları bilgilerle kalmasınlar, çoğu zaman teorik bilgi arazide işe yaramıyor. Kendilerini geliştirsinler ve araziden hiçbir zaman kopmasınlar.”
Tarım sektörünün en büyük sorunu iklim krizidir
Fikirleriyle çevresinde sözü dinlenen bir tarım paydaşı olan Sayın Girgin, tarımın sorunlarıyla da ilgileniyor. Özellikle iklim krizine dikkat çeken Sayın Girgin, “Tarım sektörünün en büyük sorunu iklim krizi ve biz bu krize karşı gerekli tedbirleri almıyoruz. Yıllardır dünyadaki birçok örgüt kuraklık diye bağırdı, ancak biz kulak tıkadık, işin ciddiyetine yeni yeni vardık. Topraklarımız çölleşmeye başladı. Peki, ne yapabiliriz? Kuraklığın etkilerini en aza indiren spesifik ürünler bulunmaktadır. Topraklarımızın organik madde miktarı çok düşük, bunu yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Her şeyin başı iklim, bu sorunu çözecek tedbirler almazsak ilerleyen zamanda tarımsal üretimde çok büyük sorunlarla karşılaşacağımız aşikardır” ifadelerini kullanıyor.

Sumi Agro Türkiye’yi, çeltik tarımının kurtarıcısı olarak görüyorum
Sayın Ahmet Girgin’in, Sumi Agro Türkiye ile de güvene ve başarıya dayalı iş ortaklığı bulunuyor. Sumi Agro Türkiye’yi, “KURTARICI” olarak tanımlayan Sayın Girgin, söyleşimizi şu sözlerle noktalıyor: “Sumi Agro Türkiye ile iş ortaklığımız mikro granül gübre UMOSTART SUPER Zn’yi tanımamızla başladı. Bu kıymetli ürünü Trakya’da çiftçilerle ilk buluşturan birkaç bayiden biriyiz. Daha sonra üstün nitelikli bitki koruma çözümleriyle iş ortaklığımız büyüdü. Sumi Agro Türkiye, küresel çapta çok büyük bir firma. Ar-Ge çalışmalarıyla, verdiği güvenle Türk ve dünya çiftçisine kaliteli çözümler sunuyor. Şuan Sumi Agro Türkiye’yi, çeltik tarımının kurtarıcısı olarak görüyorum. Çeltikte halk dilinde baraj otu olarak bilinen bir yabancı ot var. Ürünü sardığı zaman %70’e kadar verim kaybı yaşatmaktadır. Firma YOKOZUNA isimli herbisit çözümüyle, bu soruna karşı güneş gibi doğdu. YOKOZUNA ile yabancı ot sorununu aşarak yüksek rekolteler elde ediyoruz. Firmanın üstün nitelikli yeni çözümlerini de sabırsızlıkla bekliyoruz.”