Daha fazla tarım paydaşına ulaşmak için dijital ortamdayız…

Saygıdeğer Okurlarımız ve Takipçilerimiz,

2020 yılının son sayısıyla sizlere ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Normalde son sayımızda, tarım açısından yılın nasıl geçtiğinin değerlendirmesini yapıyordum, ama koronavirüs belası her şeyin önüne geçti. Virüs her sektörü olumsuz etkilediği gibi tarımı da vurdu. Ekonomik yapının alt üst olması, döviz kurunun artması, üreticilerimizin de maliyetini doğal olarak artırdı. Kısacası; depremler, felaketler, doğal afetlerle geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Umarım 2021, ülkemiz ve özelde sektörümüz için sağlıklı geçer. Tüm sektör paydaşlarının yüzünün güldüğü bir yıl geride kalır.

harmanTIME olarak, tüm zor şartlara rağmen yıl içinde sektöre bilgi üretmeye devam ettik. Aylık yayımlanan dergimizin yanında 6 muhteşem eser yayımlayarak sektöre büyük katkı sağladık. Yeni bir kitap da yolda. Buğday kitabımız, 2021 yılının başında siz kıymetli okurlarımız ile buluşacak. Şimdiden sektörümüze hayırlı olsun.

Değişen çağı, yenilikleri takip edip, daha fazla tarım paydaşına ulaşmak için kendimizi güncelliyoruz. Web sitemizi yenileyip, daha kullanışlı hale getirdik. Ayrıca önemli bir adım atıp, dergimizi dijital yaptık. Bundan böyle her ay ilgiyle takip ettiğiniz harmanTIME dergimize, ister basılı, ister dijital abonelik gerçekleştirebileceksiniz. Nerede olursanız olun, günün her saatinde dergimize ulaşmanız artık mümkün. Basılı yayının yanında dijitale geçmemizi şirketimiz açısından bir kilometre taşı görüyorum ve çalışanlarımla gurur duyuyorum.

Kısaca, Aralık sayımızın içeriğinden de bahsetmek istiyorum. Bu ay kapak konumuz, kıymetli bir meyve olan ülkemizde üretimi hızla artan “AYVA”. Sayın Zir. Yük. Müh. Mehmet Emin Akçay, ayvada yeni dikim tekniklerini, verimli ve kaliteli üretim için neler yapılması gerektiğini sizler için kaleme aldı.

Yüksek sıcaklık dünyanın çeltik yetiştirilen tropikal, subtropikal ve ılıman iklim bölgelerindeki ülkelerde, farklı yetişme dönemlerinde çeltik mahsulüne zarar vermektedir. Meydana getirdiği en önemli zarar ise çiçeklenme ve tozlanma döneminde tozlanmayı olumsuz yönde etkileyerek, başakcık sterilitesi meydana yetirerek verimi olumsuz yönde etkilemesidir. Son zamanlarda, global ısınmanın etkisi ile yüksek sıcaklığın olumsuz etkisi daha da artmıştır. Yüksek sıcaklığın çeltik bitkisinde meydana getirdiği olumsuz etkileri, Sayın Dr. Halil Sürek, “Çeltik Mahsulüne Yüksek Sıcaklığın Etkisi ve 2020 Yılında İpsala Bölgesinde Meydana Gelen Başakcık Kısırlığının Nedeni” başlıklı makalesinde anlatıyor.

İlk kez 2014’te Ürdün’de görülen ve İsrail’de tohumculuk sektörünü adeta bitiren “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü” Domates ve Biber üretiminin en büyük düşmanı durumundadır. Sayın Zir. Müh. Aziz Özkan, bu ay bitki koruma köşesinde, “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü (Tomatobrown rugose fruit tobamovirus) (ToBRFV)” ile mücadele yöntemlerini yazdı.

Ülkemiz bitkisel yağ açığının kapatılmasında ayçiçeği ve kanola büyük öneme sahiptir. Gerek ayçiçeği ve gerekse kanola tarımından ülkemiz iklim ve toprak koşullarında, dünya verim ortalamasına göre daha yüksek verim alındığı FAO’nun verdiği istatistik rakamlarla ortaya koyulmaktadır. Bu nedenle ülkemiz bitkisel yağ açığının kapatılma sorununun tek çözüm yolu yeterli yağlı tohumlu bitkilerin üretimiyle mümkündür. Sayın Dr. Sami Süzer, “Türkiye’nin Bitkisel Yağ Açığının Kapatılmasında Ayçiçeği ve Kanola Tarımının Önemi”ne değiniyor.

İçeriğimizde okuyacağınız daha birçok makale, güncel ve sektör haberleri ile infografikler olacak. 2021 yılının ilk sayısında görüşmek umuduyla; hepinize bereketli işler, huzur dolu, aydınlık günler dilerim…

Önceki yazı
Tarım ve Orman Bakanlığından ‘Katar ile su paylaşımı iddialarına’ yanıt
Sonraki yazı
Antalya’nın yıllık tarımsal hasılası 17 milyar lira

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü