Biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörü 16-18 Mayıs’ta, Adana’da düzenlenecek olan Çalıştay’da bir araya gelecek.
Uluslararası Katılımlı Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Çalıştayı, 16-18 Mayıs 2022 tarihleri arasında Adana’da Çukurova Üniversitesi, Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenecek. 3 gün sürecek Çalıştay organizasyonunda entegre mücadelenin yükselen değerleri olan biyolojik ve biyoteknik ürün piyasaları her yönüyle ele alınacak.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan Çalıştay organizasyonunu Tarım ve Orman Bakanlığı düzenliyor. Ev sahibi kuruluş ise Çukurova Üniversitesi. Adana Çiftçiler Birliği de organizasyona destek veriyor. Çalıştay’ın son gününde Çiftçiler Birliği’nin organizasyonuyla bir teknik gezi programı gerçekleştirilecek.
BİOTED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özgür Ateş, biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörünün bir atılım çabası içinde olduğunu belirterek, Çalıştay’ın hem BİOTED hem de sektör açısından bir bilinirlik çalışması olduğunu kaydetti ve şunları ekledi: “Organizasyonumuz, başta Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi olmak üzere sektörün en önemli isimlerini ve kuruluşlarını bir araya getiren bir çalışma olacak. Uluslararası platformlardaki en önemli isimlerden bazıları da konuk konuşmacı olarak Adana’da olacaklar. Bunlar arasında Herman van Mellaert de bulunuyor. Kendisi biyolojik mücadele dünyasının en önemli kuruluşlarından biri olan Uluslararası Biyokontrol Ürünleri Üreticileri Derneği IBMA’in başkanlığını yürütüyor. Organizasyon üreticilerin, akademisyenlerin, araştırıcıların, üreticilerin, özel sektör firmalarının ve öğrencilerin büyük faydalar alabileceği çok yönlü ve zengin bir programa sahip. Mevzuattan tutun, piyasalara kadar her konuda çok öneli konuşmacılar yer alacak. Biyoljik mücadeleyle ilgilenen herkesi Çalıştay organizasyonumuza bekliyoruz.”
Çalıştay’a ait program ve katılımla ilgili diğer detaylara; www.biyokontrol.org adresinden erişilebiliyor. Çalıştay’ın sonunda elde edilen sonuçların derleneceği bir de rapor hazırlanacak ve bu rapor; araştırıcıların, sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin ilgisine sunulacak.
Çalıştay’ın sponsorluğunu üstlenen BİOTED derneğinin 22 üyesi bulunuyor. 2013 yılında kurulan derneğe, sadece biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünleri alanında çalışan şirketler üye olabiliyor. Derneğin amaçları arasında biyolojik ve biyoteknik mücadele konusunda kamuoyu oluşturmak; sektörün zirai mücadele piyasasındaki payını arttırmak; biyolojik ve biyoteknik uygulamalar ile insan ve çevre sağlığına duyarlı bir entegre mücadele anlayışının yaygınlaşmasını sağlamak yer alıyor.