Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü Onur Çamili: “Çiftçilerimizin Karşılaştığı Sorunlara Sürdürülebilir Bir Yaklaşımla Çözüm Üretiyor ve Destek Oluyoruz”

Bitkilerin değişen iklim koşullarında hayatta kalmasına nasıl yardımcı olabiliriz? 2050 yılında 10 milyara ulaşacak insan nüfusu için üretkenliği nasıl artırabilir ve gıda güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? Geçimlik çiftçilerden büyük ölçekli çiftçilik faaliyetlerine kadar yetiştiricileri en iyi şekilde nasıl destekleyebiliriz? Tüketiciye yalnızca yüksek kaliteli ve güvenli gıdanın ulaşmasını nasıl sağlayabiliriz? Bayer; yüksek değerli tohumlar, yenilikçi kimyasal ve biyolojik bitki koruma çözümleri ve modern, sürdürülebilir tarıma yönelik hizmetlerindeki uzmanlığıyla tüm bu sorulara cevap veriyor. Laboratuvarda, sahada yenilikçi çalışmalar gerçekleştiren, dijital uygulamalar ile çözüm ortaklarının işini kolaylaştıran Bayer, güvenilir ürünleriyle takdir topluyor. İnovasyona öncülük eden Bayer Crop Science’ın Türkiye Ülke Müdürü Sayın Onur Çamili’yi bu ayki sayımıza konuk ettik.

Sayın Çamili; bilime, inovasyona, gıda güvenliğine büyük önem veren sağlık ve beslenme ile ilgili yaşam bilimleri alanında uzmanlaşmış küresel bir inovasyon şirketi olan Bayer’e Tarım Ürünleri Ülke Müdürü olarak atandınız. Öncelikle yeni görevinizde başarılar dileriz. Yıllarca Bayer Tarım Ürünleri bünyesinde çeşitli kademelerde de görev aldınız. Bize ilk olarak Bayer Crop Science’ın tarımsal çözümlerinden bahseder misiniz?

“Daha İyi Bir Yaşam için Bilim” misyonumuz ve “Herkes için sağlık, sıfır açlık” vizyonumuz doğrultusunda Bayer Crop Science olarak tarımı çözümün bir parçası haline getirmek amacıyla çalışıyoruz. Bu doğrultuda; tarla uygulamaları geliştirmek, ülkemizdeki çiftçilerin verimini arttırmak ve buna bağlı olarak yaşamlarını iyileştirmek amacıyla yüksek performans gösteren mısır, kanola ve sebze tohumlarını sürekli geliştirerek pazara sunuyoruz. Bunun yanında bitki koruma ürünlerimiz ve biyolojik çözümlerimizle çiftçilerimizin arazide karşılaştığı sorunlara sürdürülebilir bir yaklaşımla çözüm üretiyor ve destek oluyoruz. Ayrıca üreticilerimizin yüksek verim elde etmesine yardımcı olan dijital tarım uygulamalarımızla tarımdaki dijital dönüşüme ve inovasyona öncülük ediyoruz. Üreticilerimize yetiştiricilik süresi boyunca sahada aktif bulunan uzman ziraat mühendislerimiz aracılığıyla kesintisiz teknik danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Bayer, tarıma önem verirken aynı zamanda halk sağlığını da ön planda tutarak yenilikçi çözümler sunuyor. Üreticiye yenilikçi ürünlerle hem rekolte artışı hem güvenli hasat imkanı sunuyor. Bu başarının sırrı nedir?

Bayer olarak hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlar olmak üzere karşılaşılan sorunlara çözüm geliştirirken taviz gösteremeyeceğimiz en önemli kriterlerden biri de hedef dışı organizmaların, insanların ve çevrenin güvenliğidir. İnsanlar ve özellikle bitki koruma ürünlerini uygulayanlar için geliştirdiğimiz ürünlerin, güvenilir ürünler olması adına çalışıyoruz. Konuyla ilgili yönetmelikleri de çok yakından takip ediyoruz. Bunun yanında, olası riskleri en aza indirebilmek için güvenli uygulama yöntemlerini de belirlemeye çalışıyoruz. Kalıntı riskini en aza indirebilmek için söz konusu bitkisel ürün için özelleştirilmiş, kültürel önlemleri ve biyolojik yöntemleri de içeren programlar geliştiriyor ve bu tür programları destekliyoruz. Bununla birlikte mücadelede dijital teknolojilerden de faydalanıyor; doğru zamanda, doğru çözümü kullanarak en uygun mücadelenin yapılmasını sağlıyor ve çiftçilerimizin sağlıklı ve yüksek verimli ürünler yetiştirmesine destek oluyoruz. Tarımsal üretimi tohumdan hasada ve hatta soframıza kadar devam eden bir süreç olarak görüyor ve bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu süreç içinde en iyi üretim sistemini geliştirmek amacıyla hem üreticilerimize aktif olarak danışmanlık yapmaya, hem de sisteme katkı sağlayacak iş birlikleri ve çözümler geliştirmeye özen gösteriyoruz.  

Ürünlerinizi kullanan çiftçileri, müşteri olarak değil çözüm ortağınız olarak görüyorsunuz. Bu çok değerli bir yaklaşım. Çözüm ortaklarınızı önümüzdeki süreçte ne gibi yenilikçi ürünlerle tanıştıracaksınız?

“Herkes için sağlık, sıfır açlık” vizyonumuzla çıktığımız yolda, birim alandan en yüksek verimin alınması hem bizim hem de üreticilerimiz için çok önemli. Bunun için Bayer olarak kişiselleştirilmiş çözümler yaklaşımı ile üreticilerimizin her zaman yanında yer almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tohum ve bitki koruma ürünlerine ek olarak, deneyimli saha ekiplerimiz ile yerinde teknik destek hizmeti sağlıyoruz. Dijitalleşme ise iş stratejimizin ayrılmaz bir parçası. Dijital tarım uygulamalarının kullanımı her geçen gün giderek artıyor. Üreticilerin kolay karar almasına destek olan bu araçlar, günlük hayatımızda da oldukça fazla yer almaya başladı. Bayer olarak dijitalleşmede öncü olmak bizim için çok önemli. Verim kaybının önüne geçebilmeleri ve üretim sürecinde yararlanabilmeleri amacıyla üreticilerimizi, her geçen gün onlara yardımcı olacak yeni dijital araçlar ile tanıştırmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllarda ilk olarak DEKALB üreticileri için ücretsiz kullanıma sunduğumuz Climate FieldView (CFV) uygulamasını tarla bitkileri üreticileri ile tanıştırmaya başladık. Bu noktada da gerek tarla sağlığı haritaları, gerekse ürün su kullanımı haritaları ile Climate FieldView hububat üreticilerinin tarlalarını diledikleri anda uzaktan takip ederek maksimum verim alabilmelerine yardımcı oldu.

Bu yıl ise MagicScout isimli mobil uygulamamızın lansmanını yapacağız. MagicScout, yapay zeka teknolojisi sayesinde yabancı ot ve hastalıkları teşhis edebilen bir uygulama. Böylelikle üreticiler; Climate FieldView aracılığıyla problemli alanı teşhis ettikten sonra problemin sebebini de hızlı bir şekilde mobil cihazları ile tespit edebilecek. Tüm bu uygulamalara ek olarak drone, dijital istasyon ve meyve&sebze üretimindeki en önemli konulardan biri olan kalıntı ve kalıntı yönetimi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bayer olarak sunduğumuz tohum çeşitleri, bitki koruma ürünleri, teknik destek hizmetleri ve dijital tarım araçları ile üreticilerin tercih ettiği partner olmayı hedefliyoruz.  

Bayer denilince akla her ne kadar kimyasal ve biyolojik preparatlar gelse de tohumda da yüksek verimli çeşitlere sahipsiniz. Tohum alanındaki yatırımlarınızı anlatır mısınız?

Bayer Crop Science olarak Türkiye’de tarla bitkileri tohumlarında DEKALB markasıyla, sebze tohumlarında ise Vegetables by Bayer şemsiyesi altında birleşen Seminis ve DeRuiter markasıyla faaliyet gösteriyoruz. Bursa Mustafakemalpaşa’daki mısır tohumları üretim fabrikamıza her yıl ciddi yatırımlar yaparak fabrikamızı genişletmeye ve Türk tarımına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Antalya’daki sebze tohumları AR-GE istasyonumuz yeni çeşitlerin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla tohumda da yatırımlarımızı her yıl arttırmayı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda üreticilerimizin Bayer tohum markalarını şu an aktif olmadığımız ürün gruplarında da görebilmesi gelecekte mümkün olacak.   

4Mevsim Uygulaması, sektörde beğenilen ve kabul gören bir uygulama oldu. Uygulamayı ne kadar ortağınız kullanıyor, nelere ulaşılıyor?

4Mevsim Uygulaması, üreticilerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duyabileceği tüm bilgilere tek platformdan ulaşmasını sağlayan mobil bir uygulamamız. Üreticiler arazi bilgilerini sisteme kaydederek ilaçlama takvimi, hastalık & zararlılar olmak üzere arazileri ve ürünleri hakkında bilgilere ulaşabiliyor, Bayer ürün kataloğuna erişebiliyor, tarım sektörüyle ilgili güncel haberleri, hal borsa fiyatlarını takip edebiliyor ve tek tıkla bölgesindeki uzman Bayer temsilcisini arayarak teknik destek alabiliyor. İlerleyen dönemlerde sektörümüzdeki ilk üretici odaklı sadakat programı uygulamasına da 4Mevsim altyapısı ile başlayacağız. Üreticiler, Bayer ürünlerini satın alarak topladığı puanlar ile ücretsiz olarak Bayer ürünleri almaya hak kazanabilecek. Bu programı 2022 yılı içerisinde kademeli olarak tüm Türkiye’de hayata geçirmek için sabırsızlanıyoruz.   

Gençlik Tarım Zirvesi (Youth Ag Summit), Bayer’in değerli olan diğer bir projesi. Bu zirveye Türkiye’den bu yıl kim katılacak?

Youth Ag Summit ile hedeflenen nedir? 44 ülke ve 2000 başvuru arasından Youth Ag Summit’e bu yıl Türkiye’den katılmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mezunu ve master eğitimine aynı üniversitede devam eden 23 yaşındaki Ziraat Mühendisi Ertuğrul Işık hak kazandı. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla bugün gezegenimiz, artan nüfusu beslerken daha az doğal kaynak kullanma zorluğuyla karşı karşıya. Tarıma, tarımsal üretime ve gıda tüketimine baktığımızda, karşılaştığımız gerçekler yeni ve farklı inovasyonlara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Bir bakıma bugünün zorluklarını yarının çığır açan buluşlarına dönüştürebilecek yeniliklere ihtiyaç var. Geleceğin tarım liderleri olarak gençlerin, yapılacak çalışmalarda ön saflarda yer alması gerektiğine inanıyoruz. İşte bu noktada tarım alanında daha sürdürülebilir bir gelecek için değişim yaratabilecek ve çözümler üretecek gelecek nesillere bir platform sunan Bayer’in küresel çapta düzenlediği Youth Ag Summit’i (Gençlik Tarım Zirvesi) çok önemsiyoruz. 16-17 Kasım tarihlerinde “Aç Bir Gezegeni Beslemek” temasıyla, ilk kez dijital platformda gerçekleşen Youth Ag Summit; dünyanın farklı ülkelerinde tarım, uluslararası kalkınma, gıda güvenliği, biyoteknoloji ve/veya çiftçilikle ilgilenen 18-25 yaş arasındaki 100 genci bir araya getirdi. Değişim yaratan fikirlerini hayata geçirmek isteyen genç liderlerin; gıda güvenliği ve küresel tarım için sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere birlikte proje geliştirmelerini amaçlayan Youth Ag Summit; aynı zamanda genç liderlerin iletişim ağlarını genişletmelerini, yeni beceriler ve bilgilerle güçlenmelerini, harekete geçme konusunda ilham almalarını hedefliyor. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yılki genç liderler farklı bir deneyim daha yaşadı. Gençlerin girişimcilik ve liderlik becerilerini geliştirmeye devam edeceği YAS University adlı bir fikir kuluçka programı hayata geçti. Sanal olarak gerçekleşen 10 haftalık program boyunca gençler; derslere katılarak ve mentorlardan destek alarak “Değişim için Gelişim” projeleri geliştiriyor. Mart ayında ise final projelerini sunacak ve ödül için yarışacaklar.   

Son olarak, önümüzdeki süreçteki hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

“Herkes için sağlık, sıfır açlık” vizyonumuzun izinde dijital yaklaşımları temel alarak ve üreticilerimizi odağımızda tutarak, sürdürülebilir ve yeterli gıdanın sağlanmasını amaçlıyoruz.

Önceki yazı
Arıtılan atık sudan sera için elektrik üreten sistem geliştirildi
Sonraki yazı
34,3 milyon metrekare Hazine arazisi tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi için kiraya verildi

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü