Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 2. Ulusal Seracılık Çalıştayı, geçtiğimiz ay Antalya’da yapıldı. Çalıştayda sera ısıtma maliyetleri ile ilgili bir sunum yapan Yeşilyurtlar Makine Isı Cihazları San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Osman Yeşilyurt, serada yakılan kömürden %50, %60 tasarruf edebilmenin mümkün olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 2. Ulusal Seracılık Çalıştayı, geçtiğimiz ay Antalya’da yapıldı. Çalıştayda sera ısıtma maliyetleri ile ilgili bir sunum yapan Yeşilyurtlar Makine Isı Cihazları San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Osman Yeşilyurt, serada yakılan kömürden %50, %60 tasarruf edebilmenin mümkün olduğunu söyledi. Hemen hemen tüm örtü altı üreticilerinin fazla kömür yakmalarına rağmen seralarını ısıtamadıklarını belirten Yeşilyurt, bunun sonucunda zarar meydana geldiğini ve birçok üreticinin, firmanın sektörden çekilmek zorunda kaldığını vurguladı. “Seranın kalbi ısıtmadır, lokomotifi kazandır” diyen Yeşilyurt, şöyle devam etti: “Ne yazık ki kazan alımında yeterli hassasiyet gösterilmemektedir. Kazan alımında sadece fiyata bakılmaktadır. Hangi kazan ucuz ise o tercih edilmektedir. Kazan kapasitesi sorulduğunda bizim 5.000.000 Kcal kazan dediğimiz kazanlara diğer firmalar da 5.000.000 Kcal kazan demektedirler. Halbuki bu kazanların kalorileri aynı değildir. Bazı firmalar ne acıdır ki kapasiteyi fazla göstermektedirler, bu da “Ali Cengiz oyunundan” başka bir şey değildir. Bu noktada doğru kapasiteyi ancak sektörden anlayan ve bilen insanlar tayin edebilirler. Bunun için şu sorular sorulmalıdır. Bu kazanın ısıl yüzeyi kaç m²? Kömürlü kazanlarda 1 m² ısıl yüzeyden en fazla 10.000 Kcal alınabilir. Bu da;
= 500 m²
Isıtma yüzeyi olması gerektiğini görürüz. Bu tip hilelerin önüne geçilmesi için; kazan üzerinde metal etiket bulunmalı ve bu etikette kazanın kaç kalori olduğu, kaç m² ısıtma yüzeyi olduğu belirtilmelidir. Etikette yazan değerler yukarıdaki hesap göz önünde bulundurularak karşılaştırılmalıdır. Kazan alırken referans sorulmalı, referansların memnuniyeti, bir önceki sezonda kaç ton kömür yaktığı sorgulanmalıdır. Bunlar geleceğe ışık tutacak olan bilgilerdir.”
Yeni nesil kazanlarla %82 – 84 seviyelerinde verim elde edilmektedir
Normal kömür yakan kazanlarda yanma hücresinde elde edilebilecek sıcaklığın maksimum 300 °C mertebesinde olduğunu dile getiren Yeşilyurt, “Yeni nesil kazanlarda yanma hücresi refrakter malzeme ile kaplı olup kömür 800 °C’de yanmaktadır. Kömür yanarken alevden kopan gazlar siyah bir şekilde yapmadan bacadan kaçar gider. İşte bu kaçan karbonmonoksit ve diğer gazlar en büyük kayıptır. Ayrıca alevin kopup gitmesi engellenmekte ve alev üzerine oksijen verilerek maksimum yanma sağlanmaktadır. Dolayısıyla kömürde bulunan %5 kül miktarının haricinde başka bir şey kalmamaktadır. Yanan alev doğalgaz alevi gibi çıkmaktadır. İdeal şekilde dizayn edilmiş kazan; ideal bir fan, hava operasyonu, ideal bir otomasyon (PLC kontrol) ile işçiye ihtiyaç duymadan tam otomatik olarak çalışmaktadır. Bu kazanlarda bacaya takılan ekonomizer ile beraber %82 – 84 seviyelerinde verim elde edilmektedir. Bacadan kazanın yanıp yanmadığı belli olmamaktadır. Bu kazanlarda Çevre Bakanlığı’nın istemiş olduğu kriterler sağlanmaktadır. Kazanların proje dizaynı kendi ürünümüz olup patenti bulunmaktadır” diye konuştu.
Yeni nesil kazan fiyatı bir sezonda israf edilen kömürden çıkacaktır
Açıklamalarını örneklerle netleştiren Yeşilyurt, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Antalya Serik mevkiinde bulunan Thalya Tarım firması tarafından işletilen kazanımız var. Geçen yıl sera içi sıcaklığı 14 – 15 °C’de sabit tutmak için kazanda yakılan kömür miktarı 1 dönüme 12 ton kömür olarak saptanmıştır (İthal 7.000 Kcal/kg kömür). Birçok sera firması kendi analizini yapması durumunda %50 oranında daha fazla kömür israf ettiğini görecektir. Yine yeni nesil kazan fiyatının bir sezonda israf edilen kömürden çıkacağını göreceklerdir. Biliyorum ki birçok seracı gaflet ve dalalet içinde çalışmakta kendilerini sistemin akışına bırakmış vaziyette devam edip gitmektedirler. Halbuki devir ekonomi devridir. Bizler bu noktada üzerimize düşen her türlü desteği sağlamaya hazırız. İstenildiği takdirde teknik bilgi, yine isteyenlere ücretsiz teknik danışmanlık ve rapor verebiliriz. Bu da bizim işimiz. Çünkü sonuçta ilk olarak şahıs, sonrasında ülkemiz daha sonrasında da herkes kazanacaktır.”