Petektar Tohumculuk’un “GÜRCAN’ına ödül

Tohumculuk sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan, ürün portföyünü sürekli artıran, çeşitleriyle verim ve kalite artışı sağlayan Petektar Tohumculuk, Growtech 2016’da “Gürcan” çeşidiyle ödüle layık görüldü.

Tohumculuk sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan, ürün portföyünü sürekli artıran, çeşitleriyle verim ve kalite artışı sağlayan Petektar Tohumculuk, Growtech 2016’da “Gürcan” çeşidiyle ödüle layık görüldü. Petektar Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Büşra Yapıcı, tarım inovasyon ödülünü Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer’den aldı.

Tohum kategorisinde Gürcan pembe domates çeşidiyle birinci olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Büşra Yapıcı, seçici kurula ve kendisine oy verenlere teşekkür etti. Hıyar, Domates, Patlıcan, Kavun, Karpuz, Kabak ve Biber hibrit tohumları AR-GE çalışmalarının titizlikle devam ettiğini vurgulayan Yapıcı, “Tohumlarımız uzman ekibimiz tarafından, yüksek kalite standartları ile fiziksel ve fizyolojik testlerden geçirilerek çiftçilerimize sunulmaktadır. AR-GE çalışmalarımızda klasik ıslah yöntemleri ve bunları destekleyen modern teknikler kullanarak hastalıklara dayanıklı, verimli, kaliteli ve uzun ömürlü çeşitler geliştirilmektedir. Tohumda geliştirdiğimiz ıslah çalışmaları ile verim ve kalite artışı sağlanmaktadır” dedi.

Gürcan domates çeşidi hakkında bilgi veren Yapıcı, şunları söyledi: “Gürcan; yuvarlak meyveli pembe domatestir. Meyve ağırlığı 20-25 gr, Brix 6’dır. Indeterminate, hibrit bir çeşittir. Bileşik salkım yapısına sahiptir ve 1-25 Eylül dikimine uygundur.”

Tohum ihtiyaçlarımızı kendi genetik kaynaklarımızdan sağlamanın çok önemli olduğuna değinen Yapıcı, “Türkiye genetik kaynaklar bakımından çok zengin bir ülke ve bu zenginliği değerlendirmek gerekir. Bu iklime ve bu toprağa adapte olmuş materyallerden yararlanılarak yapılan ıslah çalışmalarının sonuçları çok başarılıdır. Bu ıslah çalışmaları sonucu elde edilen tohumlar çiftçiler tarafından dikildiği zaman performans çok yüksek olmaktadır. Bundan dolayı son yıllarda yerli tohuma talep çiftçiler tarafından oldukça artmıştır. Ayrıca yerli tohumun ithal tohumlara göre daha ucuz olması çiftçinin maliyetini düşürmektedir. Ülke olarak özellikle tohum sektöründe dışa bağımlılığımız azalmaya başlamıştır” diye konuştu.

Büşra Yapıcı, tohumculuk sektöründe öncü olmayı hedeflediklerinin altını çizerek, İngiltere, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracat yaptıklarını, orta vadede  ürün kaliteleri ile dünyanın dört bir yanında yer almak için tüm güçleriyle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Önceki yazı
Seralarda verimsiz kazanlarla %40 daha fazla kömür yakılıyor
Sonraki yazı
Kanatlı ihracatında sıkıntı sürüyor

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
Menü