Biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörü 16-18 Mayıs’ta, Adana’da düzenlenen Çalıştay’da bir araya geldi. Uluslararası Katılımlı Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Çalıştayı, Çukurova Üniversitesi, Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlendi. 3 gün süren Çalıştay organizasyonunda entegre mücadelenin yükselen değerleri olan biyolojik ve biyoteknik ürün piyasaları her yönüyle ele alındı.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştay organizasyonunu Tarım ve Orman Bakanlığı düzenledi. Ev sahibi kuruluş Çukurova Üniversitesi olurken, Adana Çiftçiler Birliği de organizasyona destek verdi.
Çalıştay açılış konuşmalarıyla başladı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, 1940 yılına kadar zararlılar nedeniyle tarımsal üretimde kayıp yüzde 7 iken 1980’lerin sonunda bu oranın yüzde 14’e çıktığını belirterek, bu kayıplardaki artışın ilaçlara dayanıklılığın artması ve doğal düşmanların öldürülmesinden kaynaklandığını söyledi. “Artık çevre dostu ürünlere geçmenin vakti gelmiştir” diyen Kafkas, “En ucuz en çevre dostu mücadele biyolojik mücadeledir. Biyoteknik mücadelenin de son yılarda önemi artmaktadır. Biyolojik mücadelenin 100 yılı aşkın bir geçmişi vardır. Güvenilir gıda arzı son yıllarda en önemli konu haline gelmiştir. Yaş meyve sebze ihracatçılarımızın ihracatta karşılaştığı sorunların başında kalıntı sorunu gelmektedir. Bitkisel üretimde zararlılar ile mücadelede dünyada çok önemli gelişmeler yaşanmakta bizlerin de ülke olarak bu değişime ayak uydurmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da, çiftçiler olarak arazide en önemli sorunlarının zirai mücadele olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Dünyada aktif madde sayısı yasaklanıyor. Artık çiftçilerimiz insan sağlığına zarar vermeyen, çevreye dost mücadele yöntemlerini tercih ediyor. Ben bununla gurur duyuyorum. Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin çiftçiler tarafından daha çok tercih edilmesi için maliyetinin kimyasal mücadeleden daha uygun olması lazım. Ayrıca firmalar sadece Türkiye’de satabilecekleri kadar değil Avrupa’da, ABD’de, Afrika’da uygulanan tüm biyolojik ve biyoteknik mücadele metotlarını ülkemize getirmelidir. Tarım Bakanlığı da firmalara ruhsatlandırma aşamasında kolaylık sağlamalıdır. Biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri artırılmalıdır.”
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özgür Ateş ise biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörünün bir atılım çabası içinde olduğunu belirterek, Çalıştay’ın hem BİOTED hem de sektör açısından bir bilinirlik çalışması olduğunu kaydetti. Çalıştaya olan katılım ve gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Ateş, sektörün zirai mücadele piyasasındaki payını arttırmak, biyolojik ve biyoteknik uygulamalar ile insan ve çevre sağlığına duyarlı bir entegre mücadele anlayışının yaygınlaşmasını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, Çalıştayda yaptığı konuşmada, dünyada son 200 yılda kıtlıklardan ölen insan sayısının 250 milyon olduğunu anımsattı. Açlığın birinci sebebinin herkesin bildiğinin aksine kuraklık değil, tarım alanlarında yetiştirilen ürünlere bulaşan hastalıklar olduğunu ifade eden Birişik, aşırı ilaç kullanımının doğanın dengesini bozabildiğini söyledi. Bakanlık olarak biyolojik ve biyoteknik mücadeleye destek verdiklerini vurgulayan Birişik, tüm sektör paydaşlarının sorunlarını dinleyeceklerini ve çözüm üreteceklerini açıkladı.
Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Berberoğlu, biyolojik ve biyoteknik mücadelenin tarımın gelişmesi açısından büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Üniversitelerde ve enstitülerde ortaya çıkan bilgilerin mutlaka üreticilere aktarılması gerektiğini kaydeden Berberoğlu, “Bu çalıştay biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayacaktır” dedi.
Açılış konuşmalarının sonunda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar söz aldı. “Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak her zaman tarımın, üreticinin yanındayım” diyen Karalar, “Her alanda onlara yardımcı olacağımızı söylemek amacıyla çalıştaya geldim. Hiç olmadığı kadar tarıma destek veriyoruz. Park ve bahçelerimizde, Saimbeyli ve Pozantı’da kirazda biyolojik ve biyoteknik mücadele çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçildi. Uluslararası Biyokontrol Ürünleri Üreticileri Derneği IBMA’nın Başkanı Herman van Mellaert’in de aralarında bulunduğu çok sayıda bilim insanı, biyolojik ve biyoteknik mücadelenin faydalarını, avantajlarını, getirisini ve sektörün sorunlarını ayrıntılarıyla anlattı.
Çalıştay’ın son gününde Çiftçiler Birliği’nin organizasyonuyla bir teknik gezi programı gerçekleştirildi.